Nouă oameni au suferit de hipotermie și degerături din cauza frigului

Nouă cazuri de hipotermie și degerături au fost înregistrate pe parcursul celor patru zile de odihnă oferite cu ocazia Crăciunului pe stil nou, potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Medicii au fost solicitați în cinci cazuri de hipotermie și patru cazuri de degerături.

Specialistul în relații cu publicul în cadrul CNAMUP, Galina Boboc, a precizat pentru Moldpres că solicitările au venit de la Chișinău, Bălți, Briceni, Ștefan Vodă, Ungheni, Sângerei și Cahul.

„Pacienții au vârstele cuprinse între 19 și 88 de ani. Aceștia au fost preluați atât din stradă, cât și de la domiciliu. Apelurile au fost efectuate de pacienți sau trecători. Cel mai des pacienții au suferit degerături la picioare. Cele mai multe apeluri au fost efectuate sâmbătă, 22 decembrie, când temperaturile de afară au fost mai joase. Cei mai mulți dintre pacienți s-au dovedit a fi oameni ai străzii sau bătrâni, care nu au încălzire în locuință. Toate persoanele au primit ajutor medical și au fost spitalizate”, a menționat Galina Boboc.

Hipotermiile și degerăturile sunt afecțiuni caracteristice sezonului rece. Din grupurile de risc fac parte copiii, persoanele în etate cu maladii cronice, consumatorii de alcool, persoanele cu afecțiuni psihice și cele fără locuință.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarele zile vremea se încălzește nesemnificativ. Ziua, se vor înregistra până la +5 grade Celsius, în sudul țării, iar noaptea termometrele vor indica până la -2 grade Celsius, în nord. Izolat va ninge.