Social

Numărul elevilor scade în Republica Moldova, potrivit datelor oficiale

La începutul anului de studii 2018-2019, numărul elevilor în Moldova a constituit 334,2 mii, fiind cu 1,5% mai puţin decât în anul precedent, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS). 

Astfel, învăţământul primar şi secundar general se desfăşoară în 1246 instituţii, inclusiv 103 şcoli primare, 780 gimnazii, 350 licee şi 13 şcoli pentru copii cu deficienţe în dezvoltarea intelectuală sau fizică.

Comparativ cu anul de studii precedent, numărul instituţiilor de învăţământ primar şi secundar general s-a majorat cu trei unităţi.

Nouă oameni au suferit de hipotermie și degerături din cauza frigului

Nouă cazuri de hipotermie și degerături au fost înregistrate pe parcursul celor patru zile de odihnă oferite cu ocazia Crăciunului pe stil nou, potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Medicii au fost solicitați în cinci cazuri de hipotermie și patru cazuri de degerături.

Specialistul în relații cu publicul în cadrul CNAMUP, Galina Boboc, a precizat pentru Moldpres că solicitările au venit de la Chișinău, Bălți, Briceni, Ștefan Vodă, Ungheni, Sângerei și Cahul.

România a transferat încă o tranșă de trei milioane euro pentru modernizarea grădinițelor din Republica Moldova

România a transferat o nouă tranșă în valoare de 3 milioane de euro pentru renovarea și modernizarea grădinițelor din Republica Moldova, potrivit unui anunț făut joi, 27 decembrie, de Ministerul Finanțelor.

Banii sunt destinați renovării și modernizării instituțiilor preșcolare în cadrul „Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”, gestionat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM).

Încă un caz de gripă, înregistrat la Chișinău. Autoritățile anunță că 130 de mii de doze de vaccin au ajuns, în sfârșit, în Republica Moldova

Încă un caz de gripă a fost înregistrat săptămâna trecută în Municipiul Chișinău. Anunțul a fost făcut miercuri, 26 octombrie, în ședința ordinară a Primăriei. Autoritățile locale nu au anunțat detalii despre victimă, iar responsabilii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică au declarat pentru Sănătate INFO că abia joi vor putea oferi detalii.

CDPD | Autoritățile centrale nu respectă cota de angajare a persoanelor cu dizabilități

Deși legea prevede că, dacă într-o entitate activează 20 de angajați, angajatorul este obligat să angajeze cel puțin 5% persoane cu dizabilități, această cotă nu se respectă nici de către autoritățile publice centrale.

Ospăț regesc din banii unui penal, în postul Crăciunului, patronat de Mitropolitul Vladimir al Moldovei

Mitropolitul Vladimir, cu numele de mirean Nicolae Cantarean, și suita sa au avut parte de un ospăț pompos în ziua de Sf.Nicolae pe stil vechi.  Masa de sărbătoare a fost organizată la Mănăstirea Țigănești, din raionul Strășeni, de Serghei Enciu, proprietarul rețelei de cafenele ”Taxi Blues” din Chișinău.

Poliția își va dubla efectivul de serviciu în timpul sărbătorilor de iarnă

Numărul angajaților din subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne, care vor fi la datorie de sărbători, va fi dublat, ridicându-se la peste patru mii de polițiști, care vor asigura ordinea publică, a anunțat într-o conferință de presă reprezentantul Departamentului Trupelor de Carabinieri, Dumitru Scurtu.

El a îndemnat cetățenii să evite implicarea în conflicte, iar dacă au devenit martorii unei situații tensionate sau ieșite din comun, să apeleze Serviciul unic de urgență 112 sau să sesizeze cel apropiat echipaj sau post de poliție, transmite IPN.