Politic Page

Politic

Ilan Șor a obținut certificat de integritate, a depus la CEC dosarul de participare la alegeri și se vrea prim-ministru, cu Guvernul mutat la Orhei

Chiar dacă este condamnat în prima instanță, într-un dosar privind furtul miliardului, primarul de Orhei, Ilan Șor, a obținut un certificat de integritate și a anunțat că va candida atât pe lista partidului care-i poartă numele, cât și pe circumscripția uninominală nr. 18 (Orhei, Călărași).

Andrian Candu nu exclude o coaliție PDM cu PSRM după alegeri: „Niciodată să nu spui niciodată”

Vicepreședintele PDM, șeful Legislativului Andrian Candu nu exclude o coaliție cu PSRM după alegerile parlamentare din februarie 2019, chiar dacă o asemenea alianță ar fi complicată din cauza „diferențele mari de program și de viziune asupra politicii externe”.

„În politică, niciodată să nu spui niciodată”, a declarat Candu într-o conferință de bilanț a activității parlamentare.

Republica Moldova, Georgia și Ucraina condamnă într-o rezoluție acțiunile militare agresive ale Rusiei 

Republica Moldova, Georgia și Ucraina condamnă, într-o rezoluție comună, acțiunile militare agresive ale Federației Ruse față de Ucraina, în strâmtoarea Kerci din Marea Azov. Rezoluția a fost semnată de Adunarea Interparlamentară Republica Moldova – Georgia – Ucraina.

Revelion „electoral” marca PD la Nisporeni, deși n-a fost dat start campaniei: concert, vin fiert și cârnăciori gratuiți

Concert cu interpreți cunoscuți, vin fiert și cârnăciori gratuiți de Revelion. Asta le promite Partidul Democrat cetățenilor orașului Nisporeni, circumscripție unde va candida liderul PD, Vlad Plahotniuc.

OFICIAL | CEC a stabilit prin tragere la sorți primele patru poziții în buletinul de vot

Partidul Democrat va fi cu numărul unu în buletinul de vot la alegerile parlamentare din 24 februarie, conform ordinii prealabile. Decizia s-a luat în urma tragerilor la sorți între partidele care şi-au depus miercuri, 26 decembrie, dosarul de participare la scrutin.

Pe locul doi în buletinul de vot va fi Blocul electoral ACUM DA PAS. Pe locul trei va fi Partidul Comuniștilor, iar pe locul patru – Partidul Socialiștilor.

Blocul ACUM și-a înaintat lista pe circumscripția națională, pe care apar liderii DA și PAS, membri ai PLDM, analiști politici și ONG-iști

Blocul electoral ACUM DA PAS a prezentat lista pe circumscripția națională, care conține 55 de nume. Reprezentanții blocului au mers astăzi, 26 decembrie, la Comisia Electorală pentru a depune actele și la Palatul Republicii pentru a depune declarația privind consimțământul de a candida la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Lista candidaților PD la parlamentare: soția lui Drăguțanu și Silvia Radu printre fruntași ​​​​​​​

Partidul Democrat a publicat lista candidaților săi pe circumscripția națională în cadrul alegerilor din 24 februarie.  Cea mai curioasă  apariție în această listă este cea a Otiliei Drăguțanu, soția fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, dar și a Silviei Radu,  ministra Sănătății, care declara anterior că nu are nimic în comun cu politica.

CEC și consiliile electorale de circumscripție au început înregistrarea candidaților pentru alegerile din februarie 2019

Înregistrarea candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a început astăzi, pe 26 decembrie. Pentru circumscripția națională, candidații trebui să depună actele la Comisia Electorală Centrală, iar pentru circumscripțiile uninominale – la consiliile electorale de circumscripție.

Campania electorală pentru toți concurenții înscriși în cursă va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor – pe 25 ianuarie 2019.

După întâlnirea cu Krasnoseliskii, Igor Dodon se declară mulțumit că a contribuit la menținerea armatei ruse în Transnistria

După ce s-a întâlnit marți, 25 decembrie, la Bender, cu liderul administrației separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselskii, președintele Republicii Moldova declară că  prezența trupelor ruse în regiune ar fi importantă, „ca factor de susținere a stabilității și liniștii în Zona de Securitate”.

Raport IDIS Viitorul | Aleșii locali - târâți prin instanțe cu presupuse daune financiare, dar fără dovezi

Aleșii locali sunt hărțuiți de instanțele de judecată, iar învinuirile cele sunt aduse se rezumă, de cele mai deseori, la încălcarea legilor, fără a fi indicate și evaluate prejudiciile care ar trebui să rezulte din acțiunile reprezentanților administrațiilor publice locale.

Aceastea sunt concluziile unui raport de monitorizare a cauzelor penale și contravenționale în privința reprezentanților administrațiilor publice locale referitor la actele conexe corupției” elaborat de expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan.

Alegeri parlamentare 2019 | ACUM și simbolurile sale electorale au fost înregistrate oficial de CEC

Comisiei Electorală Centrală (CEC) a înregistrat oficial în ședința de vineri, 21 decembrie, Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” și a simbolul electoral al acestuia în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Astfel, conform deciziei CEC, ambele partide care constituie blocul au forță juridică egală, iar documentele vor putea fi semnate de ambii președinți - Maia Sandu și Andrei Năstase.

Blocul electoral este condus de un Consiliu Politic constituit din opt membri.

RAPORT Promo-LEX | Agitație electorală, coruperea alegătorilor și merite atribuite abuziv de către guvernanți, până la începutul campaniei electorale

Deși campania electorală încă nu a început, au apărut deja primele cazuri de agitație electorală și de corupere a alegătorilor. Totodată, unele partide fac uz de resursele administrative, arată primul raport de monitorizare al perioadei preelectorale, realizat de asociația Promo-LEX. Contextul politic general în care se vor desfășura alegerile din februarie 2019 este marcat în mare parte de traseism politic și intimidare, atenționează experții.

Incidente cu caravana electorală a lui Ilan Șor: Cadouri aruncate în mulțime, strivite în picioare și culese de copii din zăpadă

Autobuzele cu care primarul de Orhei, Ilan Șor, împarte cadouri electorale sub paravanul unei „Caravane de Crăciun”, a fost implicat într-un nou incident, în satul Rădoaia din raionul Sângerei, filmat de un consilier local.

Ambasadorul Poloniei: Este foarte important ca procesul electoral din Republica Moldova să fie extrem de transparent

Este foarte important ca procesul electoral care pornește în Republica Moldova și care se va încheia cu alegeri, iar apoi cu crearea unei majorități și a unui Guvern, să fie unul extrem de transparent, avertizează ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk.

UE solicită Republicii Moldova acțiuni imediate împotriva corupției, pentru a continua să beneficieze de regimul liberalizat de vize

Comisia Europeană a transmis miercuri mai multor state din regiunea Balcanilor de Vest şi din estul Europei care nu sunt membre ale UE, inclusiv Republicii Moldova, că pentru a beneficia în continuare de regimul de scutire de la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii lor care călătoresc în UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru combaterea corupţiei, a crimei organizate şi a migraţiei ilegale, transmite dpa.

RAPORT | Progrese moderate sau abia în proces de implementare a acțiunilor prevăzute în cadrul Parteneriatului Estic

Unica acțiune implementată  din cele „20 de Livrabile ale Parteneriatului Estic pentru 2020”, adică rezultate tangibile pentru cetățeni, este deschiderea Școlii Europene a Parteneriatului Estic, în Tbilisi, Georgia. Toate celelalte acțiuni și grupuri de acțiuni înregistrează un progres moderat, fie sunt fie în proces de implementare conform orarului. Evaluarea a fost făcută de în cadrul unui raport realizat de Institutul pentru Politici și reforme Europene (IPRE).

Culmea tupeului | Premierul Filip se înscrie în campania electorală fără a degreva din funcție și reafirmă că Parlamentul European ar fi favorizat opoziția

Premierul Pavel Filip anunță că va participa în campania electorală pentru alegerile din 24 februarie din 2019, fără a degreva din funcție, lucru care i-ar fi permis de cadrul legal în vigoare. Declarații în acest sens șeful Guvernului a făcut într-o emisiune la postul public de televiziune Moldova 1, unde n-a ezitat să atace din nou Parlamentul European, afirmând că acesta ar fi încercat, prin rezoluțiile sale, să favorizeze opoziția politică de la Chișinău.

Blocul ACUM va prezenta săptămâna viitoare candidații pe circumscripții. Cine se va regăsi cu siguranță în listă

O listă oficială candidaților blocului ACUM în circumscripțiile electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 va fi prezentată, cel mai probabil, săptămâna viitoare. În prezent Comisia de meritocrație verifică minuțios declarațiile de integritate ale fiecărui potențial candidat, a anunțat lidera PAS, Maia Sandu, într-o emisiune la TV8.

Cât privește candidatura sa, dar și a liderului Platformei DA, Andrei Năstase, nu există o decizie finală pe ce circumscripții vor merge, notează IPN.

Inițiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2019” a acționat în judecată Autoritatea Națională de Integritate pentru refuzul de acces la informație

primă ședință de judecată în dosarul Asociația Presei Independente (membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019) versus Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale se va desfășura pe 19 decembrie..

CEC | Depunerea documentelor pentru referendum începe pe 24 decembrie, iar campania electorală – pentru fiecare candidat odată cu înregistrarea acestuia

Startul depunerii documentelor pentru înregistrarea participanților la referendumul consultativ din 24 februarie se dă pe 26 decembrie, iar campania electorală începe pentru fiecare candidat odată cu înregistrarea acestuia, transmite IPN cu referire la o decizie a Comisiei Electorale Centrale.

CSM îi refuză judecătorului Gheorghe Balan dreptul de a candida din partea blocului ACUM

Magistratul Gheorghe Balan, cunoscut pentru poziția sa anti-sistem, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să fie suspendat din funcția de judecător în perioada campaniei electorale. Balan a depus o cerere în acest sens la CSM, dar membrii Consiliului i-au refuzat-o, la ședința de astăzi, 18 decembrie. 

PLR nu participă la alegerile parlamentare și își îndeamnă membrii și simpatizanții să susțină necondiționat blocul ACUM

Partidul Liberal Reformator anunță că nu participă la alegerile parlamente din 24 februarie. Decizia a fost luată de Biroului Politic Național al partidului, care i-a chemat pe toți membrii și simpatizanții PLR să susțină în alegeri, necondiționat, blocul electoral ACUM.

Într-un comunicat de presă al formațiunii, se spune că la ședință s-a constatat faptul că eforturile PLR-ului de a constitui ori de a se încadra într-o construcție electorală unionistă nu s-au încununat cu succes.

Conducerea PLDM a discutat cu ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan condiţiile de desfăşurare ale alegerilor parlamentare din februarie

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu şi vicepreşedintele, Vadim Pistrinciuc, au avut luni o întrevedere cu noul Ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, E.S. Dereck J. Hogan.

Noul președinte al liberal-democraților la Cahul: Împreună vom contribui la consolidarea unității partidelor de opoziție pro-europene autentice

Organizația teritorială a PLDM din Cahul are acum un nou președinte - Iurie Crăciuneac, fost viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. El a fost ales unanim în cadrul conferinței care s-a desfășurat în acest raion, ocazie cu care au fost desemnați și doi vicepreședinți în raionul Cahul - Vasile Coteț și Nina Iorga.

CEC | 46 de formațiuni politice pot participa la alegerile parlamentare din februarie 2019. Alegătorii vor primi câte patru buletine de vot

46 de partide și organizații social-politice pot participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, conform unei decizii aprobate în ședința de marți, 11 decembrie, de Comisia Electorală Centrală (CEC). Acesta este primul scrutin care se va desfășura în baza sistemului electoral mixt, în care 50 de deputați din viitorul Legislativ vor fi aleși pe liste de partid, iar alți 51 – în circumscripții uninominale, într-un singur tur.

Ambasadorul SUA, la Bălți: Rusia s-ar putea implica în alegerile parlamentare din Republica Moldova

Ambasadorul SUA la Chișinău, Derek J. Hogan, nu exclude implicarea Federației Ruse în alegerile parlamentare din Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful misiunii diplomatice americane marți, 11 decembrie, la Bălți, unde s-a întâlnit cu viceprimarii Ghenadie Șmulschii și Lilia Sava, dar și cu reprezentanții locali ai partidelor politice.

Fostul procuror general, Corneliu Gurin, desemnat de CSM judecător la Curtea Constituțională

Fostul procuror general al R. Moldova, Corneliu Gurin, a fost desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC). Decizia a fost luată astăzi, 11 decembrie, în cadrul ședinței CSM. Acest subiect nu a fost însă prezent nici pe ordinea de zi, dar nici pe agenda suplimentară a ședinței.

Maia Sandu și Andrei Năstase denunță, într-o declarație comună, complicitatea dintre PSD-ul lui Dragnea și PDM-ul lui Plahotniuc

Liderii PAS și Platforma DA, Maia Sandu și Andrei Năstase, denunță sprijinul necondiționat oferit cartelului politic PDM-PSRM de la Chișinău de Partidul Social Democrat din România, după ce Guvernul de la București a decis să blocheze un raport critic la adresa regimului lui Plahotniuc, care urma să fie adoptat de miniștrii de Externe ai Uniunii Europene.

Valeriu Munteanu pleacă din PL, pe motiv că actuala conducere a formațiunii ar ezita să se alăture blocului „ACUM” la alegeri

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, părăsește formațiunea. Anunțul a fost făcut de el marți, 11 decembrie, într-o conferință de presă, în care a declarat că a luat această decizie pentru că actuala conducere a liberalilor ar fi refuzat, inexplicabil, să participe alături de blocul „ACUM”, format de PAS și Platforma DA, la aegerile parlamentare din februarie 2019.

Procesul de integrare europeană al R.Moldova este în prezent extrem de fragil, constată un fost ambasador în România

Procesul de integrare europeană este în prezent unul extrem de fragil. După declarațiile, comportamentul actualei guvernări, acest proces a devenit și mai fragil decât era în alte perioade. Declarația a fost făcută de fostul ambasador al Republicii Moldova la București, Iurie Reniță, într-o emisiune la TVR Moldova. 

A început perioada electorală. CEC se întrunește mâine pentru a decide care partide pot participa la alegerile parlamentare din februarie 2019

Membrii Comisiei Electorale Centrale se vor întruni în ședință mâine, 11 decembrie, pentru a decide care partide și alte organizații social-politice vor avea dreptul să participe la alegerile parlamentare din februarie 2019.

De asemenea, potrivit agendei ședinței de mâine, vor fi examinate proiectele privind modificare regulamentelor cu privire la finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale.

Protest „ACUM” la Guvern împotriva monopolurilor din agricultură, protejate de actuala putere

Un grup de membri și simpatizanți ai PAS și Platformei DA care formează blocul ACUM,  au desfășurat luni la un pichet în fața Guvernului, pentru a protesta împotriva monopolurilor din agricultură, protejate de actuala putere de la Chișinău. Participanții au acuzat, de asemenea, lipsa suportului necesar din partea autorităților pentru producătorii agricoli.

A cincea suspendare pentru Igor Dodon, ca urmare a sesizării deputaților PDM Sergiu Sârbu și Andrian Candu

Președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție pentru a cincea oară. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Constituțională, în urma sesizări depuse de deputatul PDM Sergiu Sîrbu și președintele Parlamentului Andrian Candu.

Potrivit sesizării, Dodon a refuzat să promulge mai multe legi, care au fost reexaminate și revotate în Parlament.

Consiliul Politic Național a decis: PLDM va merge la alegerile parlamentare din februarie 2019 cu blocul ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) va merge la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 cu blocul ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (DA). Decizia a fost luată duminică, 9 decembrie, la ședința Consiliului Național Politic al PLDM.

Pentru această decizie au votat 40 dintre membrii Consiliului Politic Național al PLDM.

Consiliul Politic Național al PLDM va decide duminică formula în care participă la alegerile parlamentare din februarie 2019

Consiliul Politic Național al PLDM se va întruni duminică, 9 decembrie, pentru a decide formula în care formațiunea va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele liberal-democraților, Alexandru Bujoreanu, într-o emisiune la Vocea Basarabiei TV.

Eurodeputat și parlamentar români, despre frăția PSD-PDM, pe axa București-Chișinău: Anul în care se face unirea penalilor

Decizia ministrului român de Externe, Teodor Meleșcanu, de a bloca documentul UE critic la adresa Republicii Moldova este una care îl favorizează pe liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, acuză europarlamentarul român Cristian Preda. Iar deputatul în Parlamentul României Matei Dobrovie constată că frăția dintre PSD și PDM funcționează ca unsă, pe axa București-Chișinău, ironizând pe seama faptului că, în An Centenar se „unesc penalii” de pe cele două maluri ale Prutului.<

Ion Terguță: Deciziile în R.Moldova nu pot fi luate în sediul unui partid, condus de un lider autoritar, care nu are absolut nicio funcţie în stat

Deciziile în statul Republica Moldova nu pot să fie luate în sediul unui partid politic, condus de un lider autoritar care nu are absolut nicio funcţie în statul acesta. Acest om nu poate să ne spună când ni se măresc salariile, când se dau ajutoare sociale, când aleargă deputata PD cu frigiderul la alegători.

Alegeri în neștiință de cauză | Aproape 60% din cetățeni nu înțeleg ce înseamnă „vot uninominal”, chiar dacă până la parlamentare au rămas doar două luni

Cu doar două luni până la alegerile parlamentare, primele care se vor desfășura în baza noului sistem electoral mixt, aproape 60 la sută dintre cetățenii R. Moldova nu știu ce înseamnă votul uninominal, conform rezultatelor Barometrului de Opinie Publică (BOP), realizat la comanda Institutului de Politici Publice (IPP). Experții consideră că ar fi nevoie de o amplă campanie de informare, astfel încât cetățenii să nu fie derutați atunci când ajung în fața urnelor de vot.

Compania rudelor lui Pavel Filip vinde miez de nucă la Iași cu un preț de 10 ori mai mare decât cei de achiziție în Republica Moldova

Miezul de nucă, colectat de la producătorii din Republica Moldova, poate fi găsit de 10 ori mai scump în supermarketurile de peste Prut, la Iași, unde este exportat de compania „Monicol”, care aparține rudelor premierului de la Chișinău, Pavel Filip.

Un referendum va fi organizat odată cu alegerile parlamentare din februarie 2019. Dodon a promulgat amendamentele introduse ascuns de PDM

Președintele Igor Dodon a promulgat legea prin care a fost modificat Codul electoral, astfel încât să fie posibilă organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 30 noiembrie.

Cazul „Open Dialog” | Polonia cere autorităților de la Chișinău să nu fie utilizată în campania electorală din Republica Moldova.

Polonia a cerut să nu fie atrasă în campania electorală din Republica Moldova. Această poziție a fost exprimată ferm în cadrul unei întrevederi pe care ambasadorul Poloniei, Bartlomiej Zdaniuk ,a avut-o cu premierul Pavel Filip.

Dorin Chirtoacă: Pentru o reușită electorală, ar fi ideal ca în blocul ACUM să intre și PL, și PLDM

Pentru a obține un scor hotărâtor la următoarele alegeri parlamentare, programate pentru 24 februarie 2019, din blocul electoral ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (DA), ar fi ideal să facă parte și Partidul Liberal (PL), și Partidul Liberal Democrat (PLDM), afirmă noul președinte al PL, Dorin Chirtoacă.

Deputata PLDM Maria Ciobanu acuză presa afiliată puterii că face presiuni asupra agricultorilor, pentru a tăinui pierderile pe care aceștia le suportă

Deputata PLDM Maria Ciobanu acuză posturile TV afiliate guvernării PDM că instrumentează știri false, prin presiuni exercitate asupra agricultorilor, pentru a tăinui pierderile pe care aceștia le suportă din cauza politicilor economice dezastruoase ale actualului regim politic de la Chișinău.

Tudor Deliu: Lupta cu corupția este mimată și compromisă tocmai de instituțiile care ar trebui să se ocupe de combaterea acestui flagel

Toate instituțiile care au în sarcină lupta cu corupția au mimat doar și, drept urmare, au compromis combaterea acestui flagel, fapt extrem de periculos și care ar putea avea consecințe extrem de grave pentru viitorul Republicii Moldova. Această constatare a fost formulată de liderul PLDM, Tudor Deliu, în cadrul unei conferințe internaționale, organizată la Chișinău de Transparency International Moldova.  

Un fost viceministru comunist a denunțat la poliție o femeie care a arborat un tricolor al României în propria curte. Cazul a ajuns în judecată

Un fost viceministru la Externe în guvernele PCRM, din 2005 până în 2009, Valeriu Ostalep a denunțat la poliție o femeie care a arborat tricolorul României în propria curte de la Durlești, suburbie a Chișinăului. Femeia i-a replicat tăios fostului demnitar comunist, după ce drapelul a fost scos de forțele de ordine.

Sondaj IPP | Trei partide ar putea intra în Parlament. Alegerile nu sunt libere și corecte, cred 3/4 dintre respondenți

76% din respondenții Barometrului Opiniei Publice, ediția din noiembrie 2018, sunt de părere că alegerile în Republica Moldova nu sunt libere și corecte. Aproximativ 84% consideră că Moldova nu este guvernată de voința poporului.

EXPERT | Inițiativa privind revocarea deputaților ar putea fi placul cetățenilor, dar este inadmisibilă pentru Republica Moldova

Iniţiativa privind posibilitatea revocării deputaţilor ar putea fi pe placul cetăţenilor, însă o asemenea idee este absolut inadmisibilă în condiţiile Moldovei Moderne, consideră directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), analistul politic Igor Boţan.

"Consiliul Europei a subliniat în repetate rânduri inacceptabilitatea mandatului imperativ pentru ţările democratice, în special pentru statele din spaţiul postsovietic", a declarat Igor Boțan pentru Infotag.

Procuratura Generală refuză să pornească urmărirea penală împotriva liderului PDM, Vlad Plahotniuc

Procuratura Generală a refuzat să pornească urmărirea penală pe numele preşedintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunțat pe pagina sa de Facebook preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care depus un denunţ în acest sens la Procuratura Generală.

OPINII | În dosarele cu privire la furtul miliardului justiția se manifestă selectiv

În dosarele care se referă la frauda bancară se observă o justiție selectivă. În timp ce unele persoane care ar avea tangență cu furtul miliardului sunt condamnate și își ispășesc pedeapsa, dosarele altelor persoane nici nu au ajuns în instanța de judecată, potrivit invitaților într-o emisiune de dezbateri de la TV8. 

Revocarea deputaților după ce au fost aleși nu face parte din practicile democratice, atenționează Ambasadorul UE

Revocarea deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, după ce aceștia au fost aleși, nu face parte din practicile democratice. Astfel a comentat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, tema referendumului consultativ care va fi organizat în ziua alegerilor parlamentare din februarie 2019 privind posibilitatea revocării deputaților de către popor „dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale”.

O inițiativă a PLDM, care a propus ca 2019 să fie declarat „An al luptei împotriva corupției”, a fost refuzată de președintele Parlamentului

Majoritatea guvernamentală a refuzat să accepte o inițiativă a PLDM, care a propus ca 2019 să fie declarat „An al luptei împotriva corupției”. Președintele Parlamentului a ignorat această propunere, chiar dacă liberal-democrații au insistat, atrăgându-i atenția că este ultima ședință din această legislatură a Parlamentului și altă ocazie nu va mai exista.

Daniel Ioniță: România se așteaptă ca viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova să respecte standardele democratice

România se așteaptă ca alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 să respecte pe deplin standardele democratice care sunt implementate și acceptate la nivel european, declară ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Deputații PLDM cer ca noul guvernator al BNM să publice raportul Kroll-2, în conformitatea cu rezoluția Parlamentului European

Deputaţii PLDM insistă ca noul guvernator al BNM, Octavian Armașu, să publice raportul Kroll-2, cu privire la persoanele care poartă vina pentru delapidarea unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova. O asemenea solicitare a fost inclusă și rezoluția Parlamentului European adoptată la 14 noiembrie, a menționat în plenul Parlamentui deputatul liberal-democrat Iurie Țap.

Fost reprezentant special al UE la Chișinău: Situația din Republica Moldova este extrem de dezamăgitoare

Evoluția evenimentelor din ultimii ani în Republica Moldova este extrem de dezamăgitoare, constată fostul reprezentant special al UE în Republica Moldova, economistul maghiar Kalman Mizsei. Declarații în acest sens au făcute în cadrul conferinţei internaţionale "Posibilităţi şi impedimente în faţa schimbărilor sistemice din Moldova, Georgia şi Ucraina", care s-a desfășurat la Chişinău.

Expert: Un Parlament mai iresponsabil și volatil, din perspectiva activității sale, nu am avut în istoria noastră 

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul actual a trădat conceptul suveranității și nu și-a onorat obligațiile pe care și le-a asumat în cadrul campaniei electorale față de popor, consideră directorul de programe de la Centrul de Reforme și Politici din Moldova (CPR), Ștefan Gligor.

Daniel Ioniță: Republica Moldova nu ar putea depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană pe perioada președinției României 

Republica Moldova nu ar putea depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană pe perioada în care România va deține președinția Consiliului UE. Declarația aparține ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Responsabilul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Désir, se află într-o vizită la Chișinău

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Désir, efectuează o vizită în Republica Moldova între 27 și 30 noiembrie 2018.

El va avea întruniri cu președintele Parlamentului, ministrul afacerilor externe și integrării europene, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, conducerea radiodifuzorului public național „Teleradio-Moldova”, precum și cu reprezentanți ai mass-media și ONG-urilor de media, transmite IPN.

Curtea de Apel a respins cererea lui Andrei Năstase privind revizuirea anulării alegerilor din Chișinău

Curtea de Apel Chișinău a respins cererea depusă de primarul nevalidat al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, prin care a solicitat revizuirea anulării alegerilor locale din vară. În acest fel, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a ales să sfideze încă o dată legea, bunul simț, cetățenii Republicii Moldova, instituțiile internaționale, demonstrând tuturor că ceea ce știe să facă mai bine este să fure tot ce nu-i poate aparține, a scris în acest context pe Facebook liderul Platformei DA.

Înalți demnitari europeni confirmă la Chișinău reducerea sprijinului financiar pentru Republica Moldova, din cauza derapajelor antidemocratice 

 

Uniunea Europeană confirmă reducerea sprijinului financiar din cauza deteriorării statului de drept și a democrației în Republica Moldova și așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să ia măsuri urgente și imediate pentru a remedia situația și, în special, în ceea ce ține de asigurarea că alegerile parlamentare viitoare sunt organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă.

INTERVIU | Președinta TLDM, Anastasia Cojocari: În PLDM  nu sunt obstacole  pentru a crește, iar un exemplu sunt liderii atât de tineri din cadrul partidului

Sunt 10 luni de când a fost constituită organizația Tineretului Liberal Democrat din Moldova (TLDM). Din toamna acestui an, însă, se încearcă reanimarea filialelor TLDM în întreaga țară. La această etapă, au fost reconstituite Organizațiile de Tineret în orașul Anenii Noi și Leova. Urmează cele din încă în 10 raioane din țară. Despre reușite, viziunile tinerilor referitor implicarea în politică, speranțele acestora, am discutat cu președinta TLDM, Anastasia Cojocari.

Primarul de la Băcioi: Toate inițiativele bune propuse de persoane din administrația publică locală sunt blocate dacă nu aparțin PDM

Primarul comunei Băcioi din componența municipiului Chișinău, Vitalie Șalari, afirmă că activitatea sa este blocată de un consilier local care acționează la comanda unui deputat PDM, împiedicândul să deschidă un staționarde zi în localitate. toate inițiativele bune propuse de persoane

Cei mai generoși donatori ai partidelor din Republica Moldova și partidele cu cele mai grase bugete colectate de la persoanele fizice (RISE Moldova)

În prima jumătate a anului 2018 partidele au colectat de la persoane fizice circa 3,4 milioane de lei. Suma e semnificativ mai mică decât cea acumulată de colegii din Parlament, însă într-o analiză secvențială, realizată de RISE Moldova, se evidențiază clar Partidul „Șor”. La capitolul donații acesta este pe picior de egalitate cu socialiștii, a doua cea mai reprezentativă formațiune politică din actualul legislativ.

Promo-LEX | Discursul de ură, utilizat cu regularitate de Igor Dodon, Ilan Șor, Marina Tauber, dar și de alți politicieni

În mediu, la fiecare 28 de ore în spațiul public apare un caz de discurs de ură în context politic. Potrivit unui raport elaborat de Asociația Promo-LEX, Igor Dodon, Ilan Șor și Marina Tauber sunt politicienii care au utilizat cel mai mult discursul la ură.

Înalți demnitari europeni vin marți la Chișinău, în ajunul reuniunii Comitetului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană

Directorul General al Comisiei Europene pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere (DG NEAR), Christian Danielsson, și Directorul Regional pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă (EEAS), Thomas Mayr-Harting, vor vizita Republica Moldova în data de 27 Noiembrie.

În cadrul acestei vizite vor fi abordate chestiuni prioritare în dialogul politic dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, potrivit Guvernului de la Chișinău.

Moldovenii care vor să scape de interdicția de a mai intra în Rusia, obligați să revină acasă în perioada alegerilor

Pentru a beneficia de „amnistia migrațională”, moldovenii care nuncesc în Rusia vor trebui să revină acasă tocmai în perioada alegerilor parlamentare. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, la Moscova, unde s-a întâlnit cu cetătățenii Republicii Moldova. 

Potrivit lui Igor Dodon, interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse va fi anulată dacă cetățenii moldoveni vor părăsi teritoriul Federației Ruse, pentru a reveni în țară în perioada 1 februarie-15 martie 2019

De ce pleacă Cioclea de la BNM? Întrebări adresate de PLDM în plenul Parlamentului, de care se teme actuala guvernare

Deputații PLDM au cerut audierea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, în plenul Parlamentului. Demisia anunțată de acesta într-un briefing de presă pare cel puțin suspectă, în condițiile în care raportul Kroll II, cu privire la furtul miliardului, este ținut încă în secret și nu se știe dacă Cioclea nu a fost impus să plece, sugerează opoziția.

Noul Regulament al Parlamentului creează premise pentru turismul politic și uzurparea puterii de către actuala guvernare, constată opoziția

Noul Cod al regulilor şi procedurilor parlamentare, adoptat joi în prima lectură, va duce la uzurparea puterii în Moldova, consideră deputaţii din opoziţie. Parlamentarul liberal-democrat Iurie Țap constată că noul regulament încalcă principiul responsabilității reprezentanților instituțiilor de stat în fața organului legislativ, deoarece presupune desfăşurarea audierilor în comisii, care sunt doar organe parlamentare.

Secretarul TLDM, Roman Cernelea: Femeile sunt deschise și mai sufletiste în politică decât bărbații, iar aceasta este o cheie spre succes în viața politică

Succesul politic al PLDM este legat de implicarea cât mai multor femei în activitățile politice, inclusiv cooptarea acestora în organele de conducere ale formațiunii, consideră secretarul Organizației de Tineret a liberal-democraților (TLDM), Roman Cernelea.

Interesele oligarhului Vlad Plahotniuc și jocurile sale geopolitice cu Igor Dodon, menționate într-un raport al AP NATO

Influența oligarhică a liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, în Republica Moldova și „jocurile geopolitice” pe care le face cu Igor Dodon, sunt menționate într-un raport privind situația actuală de la Chișinău, discutat la Adunarea Parlamentară NATO care s-a desfășurat între 16 și 19 noiembrie la Halifax, în Canada.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, care a reprezentat Republica Moldova la acest eveniment, a dat citirii unele paragrafe din raportul prezentat de reprezentantul Germaniei, Ola Schimdt.

Aviz pozitiv de la Guvern pentru excluderea „zilei tăcerii”. Dodon are prima posibilitate reală de a bloca o inițiativă a guvernării, potrivit experților

Guvernul avizat pozitiv inițiativa care ar putea permite agitația electorală în ziua alegerilor, dar și în cea care precede acestora. Inițiativa legislativă a fost elaborată în baza recomandărilor Comisiei juridice, pentru numiri și imunități din Parlament, ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău.

Agitația electorală în ziua alegerilor va fi interzisă doar în secțiile de votare și pe o rază de 100 de metri în jurul acestea.

CEC | Peste 110 milioane de lei, cheltuieli estimate pentru alegerile parlamentare. Bugetul pentru un eventual referendum nu a fost luat încă în calcul

Comisia Electorală Centrală (CEC) estimează cheltuielile necesare pentru organizarea și desfășurarea alegerilor din 24 februarie la aproximativ 110,2 milioane de lei. Pentru alegerile locale, care se vor desfășura, la fel, în 2019, mai sunt necsari încă aproximativ 140 de milioane de lei.

Estimările au fost făcute de președintele CEC, Alina Russu, într-un interviu pentru Europa Liberă. 

INTERVIU | Lidia Popescu: Organizațiile teritoriale de femei și, în general, PLDM vor renaște ca pasărea Phoenix

Una dintre principalele sarcini, asumate de participanții la Congresul VIII Extraordinar al PLDM, este reanimarea organizațiilor de femei și de tineret ale partidului, până la sfârșitul anului 2018.

EXPERT | Implicarea lui Dodon în campania electorală contravine principiilor constituționale și implică folosirea resurselor administrative

Președintele Igor Dodon nu poate participa la alegerile parlamentare pe lista vreunii partid, iar în cazul în care decide să candideze într-o circumscripție uninominală este obligat să-și suspende activitatea din funcția de șef al statului, afirmă expertul în drept consitutțional, profesorul Nicolae Osmochescu. 

Avertisment al Ambasadorului Uniunii Europene: Excluderea partidelor de opoziție din campania electorală este inadmisibilă

Eventuala excludere a unor partide de opoziție din campania electorala pentru alegerile parlamentare din februarie 2019 este inadmisibilă sub orice pretext. Un avertisment în acest sens a fost lansat de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul forumului anual privind integrarea europeană, organizat de Asociaţia pentru Politică Externă (APE), cu susţinerea fundaţiei Friedrich Ebert Stiftung.

Eurodeputat, despre demisia guvernatorul BNM și furtul miliardului. Cauza ar putea fi amnistia fiscală, afirmă surse bancare

Demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, dovedește eșecul autorităților de la Chișinău de a recupera miliardul de dolari dispărut din băncile Republicii Moldova și de a aduce vinovații în fața justiției, susține europarlamentarul român Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE).

INTERVIU | Primarul de Cimișlia, Gheorghe Raileanu: Banii publici trebuie gestionați de autoritățile locale, în interesul cetățeanului și nu ca instrument politic

Primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Raileanu, este de aproximativ 10 ani membru al PLDM. În prezent, este și vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), organizație care reunește aproximativ 70 la sută dintre localitățile Republicii Moldova, inclusiv și cele mai mari – municipiile Chișinău și Bălți. În opinia lui Gheorghe Raileanu, pentru a putea fi utilizați în interesul cetățenilor, banii publici trebuie administrați de autoritățile locale.

AP NATO optează pentru o perspectivă clară ce ar trebui oferită Georgiei, Ucrainei și R.Moldova, pentru a putea combate amenințările hibride ale Rusiei

Pentru a putea combate amenințările hibride rusești, Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, precum şi ţările din Balcanii de Vest trebuie să obțină o perspectivă clară de aderare atât la NATO, cât şi la Uniunea Europeană.

Concluzia a fost inclusă într-un raport prezentat de parlamentarul britanic John Jopling în cadrul celei de-a 64-a sesiune a Adunării Parlamentare a NATO, care s-a încheiat la Halifax, în Canada.

Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova urmează să fie suspendată oficial de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană urmează să suspende formal asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, a anunțat astăzi șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui forum anual privind integrarea europeană organizat la Chișinău.

În prezent, programul de 100 de milioane de euro este doar înghețat, dar din cauza derapajelor antidemocratice și a stagnării reformelor în mai multe domenii, asistența va fi suspendată în mod oficial, până când R.Moldova va remedia deficiențele înregistrate, a precizat Peter Michalko, citat de Radio Chișinău.

Dezvăluiri din Parlament: Sute de mii de euro, prețul achitat de PDM fiecărui deputat transfug

Cei 14 deputați care au părăsit PCRM în decembrie 2015 ar fi fost cumpăraţi de Partidul Democrat (PDM) cu sume de sute de mii de euro. Afirmația a fost făcută de comunista Inna Șupac, care, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, a vorbit și despre sumele de bani primite de foștii săi colegi de partid pentru a ieși din PCRM și a adera ulterior la PDM. 

Chiar dacă legea îi interzice, Dodon continuă să facă politică de partid și nici măcar nu vede nimic rău în asta

Deși legea îi interzice să fie membru de partid și a renunțat la funcția de lider al socialiștilor când a devenit președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a participat la mitingul organizat duminică de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Mai mult decât atât, afirmă că a făcut-o în calitate de „cetățean simplu” și recunoaște că face transfer de imagine pentru socialiști, dar spune că nu percepe acest lucru ca fiind unul negativ.

Mesaj al Academiei Române pentru parlamentarii de la Chișinău: Limba vorbită oriunde de români este aceeași – Limba Română

Prezidiul Academiei Române reafirmă faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege care prevede redenumirea limbii de stat în Constituția Republicii Moldova din „moldovenească” în română.

Proteste ale Diasporei din Italia: Jos mafia! Miliardul înapoi! Șor cu Tauber la gunoi!

Câteva sute de moldoveni din diaspora au protestat duminică la Torino, dar și în alte câteva orașe din Italia, împotriva lui Ilan Șor și a partidului care îi poartă numele, calificând această formațiune ca o „grupare banditească”.

Reacția PAS la concluziile comisiei de anchetă privind activitatea Fundației „Open Dialog”: O minciună lansată de PD în stilul propagandei de la Kremlin

Concluziile comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Fundației „Open Dialog”, care ar fi finanțat opoziția extraparlamentară de la Chișinău, sunt o minciună lansată de PD în stilul propagandei de la Kremlin, potrivit Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

PD-iștii și socialiștii caută calificări penale pentru liderii Platformei DA și PAS (Anticorupție.md)

Igor Vremea (foto) a prezentat în cadrul ședinței în plen raportul Comisiei de anchetă despre Fundația „Open Dialog”. În concluziile trase de această comisie se menționează că organizația nonguvernamentală este finanțată din scheme frauduloase implicate în Laundromatul rusesc, în timp ce Ludmila Kozlowska, fondatoarea acestei organizații nonguvernamentale din Polonia, este implicată în mai multe acțiuni geopolitice, notează Anticorupție.md

Sondaj IRI | Patru partide cu șanse de a intra în viitorul Parlament. Respondenții să tem că scrutinul nu va fi liber și corect

Patru partide ar avea șanse să acceadă în viitorul Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri – PSRM, PDM, PAS și Platforma DA, sugerează rezultatele unui sondaj realizat la comanda International Republican Institute (IRI).

PLDM a cerut audierea Guvernului în Parlament, în legătură implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE

Grupul parlamentar al PLDM, dar și cel al PL, au solicitat în debutul ședinței de joi, 15 noiembrie, a Legislativului, audierea Guvernului condus de Pavel Filip. În replică, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că a purtat deja „o discuție” în acest sens cu premierul.

Doi din cei cinci judecători de la CSJ, care au demisionat, s-au răzgândit să mai plece din sistem. PLDM a cerut prezența lor în Parlament

Doi din cei cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), cererile de demisie ale cărora au fost admise săptămâna trecută de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), s-au răzgândit și și-au retras cererile.

Parlamentul European cere, în premieră, Comisiei Europene să examineze aplicarea unor sancțiuni personale la adresa unor demnitari de la Chișinău

Rezoluția cu privire la situația din R.Moldova, adoptată miercuri, 14 noiembrie, de Parlamentul European, propune în premieră aplicarea unor sancțiuni personale la adresa unor demnitari de la Chișinău. Europarlamentarii au solicitat Consiliului European să examineze această chestiune în contextul investigației privind furtul miliardului și au îndemnat țările membre ale Uniunii Europene să sprijine eforturile pentru pedepsirea celor de vină pentru frauda bancară.

Petras Austrevicius: UE va urmări cu maximă atenție desfășurarea alegerilor parlamentare din R.Moldova și nu doar în ziua scrutinului

Uniunea Europeană și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova vor urmări cu maximă atenție desfășurarea alegerilor parlamentare din februarie 2019 și asta nu doar în ziua scrutinului, dar pe parcursul întregii campanii electorale, în timpul numărării voturilor și validării rezultatelor. Declarații în acest sens a făcut europarlamentarul Petras Austrevicius într-o emisiune la TV8.

O nouă rezoluție extrem de critică la adresa autorităților Republicii Moldova, adoptată de Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat miercuri, 14 noiembrie, o nouă rezoluție extrem de critică la adresa autorităților Republicii Moldova. Documentul este parte a unui raport cu privire la implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, dezbătut de europarlamentari în plen, și care face referință la modificarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și anularea rezultatelor alegerilor locale din Chișinău, la începutul lunii iunie.

Sondaj cu iz de „Democrație Modernă” | Cine vrea să convingă opinia publică că PDM ar fi ajuns pe primele poziții în opțiunile electoratului

Un sondaj prezentat miercuri, 14 noiembrie, de IMAS Moldova, care plasează PDM pe primele poziții în toate domeniile, a fost realizat la comanda Fundației pentru o Democrație Modernă, asociație fondată în 2017 de mai mulți apropiați ai Partidului Democrat din Moldova. 

Mai mult decât atât, la fondare, în funcția de președinte al Fundației a fost desemnată Cristina Balan, actuala ambasadoare a Republicii Moldova în SUA, fostă vicepreședintă a PDM.

Decizie FINALĂ în dosarul lui Veaceslav Platon | CSJ a menținut condamnarea acestuia la 18 ani de închisoare

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dictat miercuri, 14 noiembrie, verdictul final în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare a lui Veaceaslav Platon.

Camere de supraveghere la alegerile parlamentare. O decizie CEC care creează suspiciuni rezonabile privind imixtiunea Guvernului, potrivit Promo-LEX

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în secțiile de vot ar putea fi instalate camere de supraveghere. O decizie în acest sens a fost luată miercuri, 14 noiembrie, de Comisia Electorală Centrală (CEC), la doar o săptămână după ce a fost sugerată de premierul Pavel Filip. În consecință, apar suspiciuni rezonabile privind imixtiunea Guvernului în activitatea Comisiei, notează Asociația Promo-LEX.

Raportul privind implementarea Acordului de Asociere, în Parlamentul European: R.Moldova regresează în privința respectării standardelor democratice

Republica Moldova se îndepărtează continuu de la standardele democratice, autoritățile de la Chișinău ignorând avizul comun și recomandările unor instituții europene consacrate, printre care și Comisia de la Veneția, în ceea ce privește recentele modificări ale legislației electorale, potrivit raportului privind implementarea Acordului de Asociere, discutat dezbătut marți seara în plenul Parlamentului European.

Diaspora moldovenească din Italia se mobilizează la proteste împotriva turneelor electorale ale lui Ilan Șor

Diaspora moldovenească din Italia se mobilizează pentru noi proteste față turneul electoral pe care afaceristul Ilan Șor, actualmente primar de Orhei, îl organizează de această dată la Torino, pe 18 noiembrie. În legătură cu acesta, moldovenii stabiliți la Milano intenționează să se alăture în număr cât mai mare posibil celor din Torino.

Congresului Autorităților Locale și Regionale al CE asociază R.Moldova cu incertitudine, frustrare și lipsă de încredere în instituțiile statului

Anularea rezultatului alegerilor din Chișinău, din 20 mai 2018, a generat „incertitudine și frustrare în rândul populației, lipsa de încredere în instituțiile statului”, atenționează reprezentanții puterilor locale și regionale din Europa, care s-au reunit la Strasbourg.

Cea dea 35-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a luat în dezbatere raportul delegației acestui for la alegerile locale din 20 mai din șapte localități din R. Moldova, inclusiv Chișinău și Bălți, notează IPN.

În prag de campanie electorală, PDM vrea să înjumătățească numărului deputaților în Parlament și referendum în ziua alegerilor

În prag de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019, PDM lansează noi inițiative cu un potențial extrem de controversat. De această dată, guvernanții propun reducerea numărului de deputați în Legislativul de la Chișinău – de la 101 la 61.

Anunțul a fost făcut în cadrul briefingului săptămânal al PDM, marți, 13 noiembrie, de liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, care a invocat  nevoia unei „optimizări” a activității Parlamentului.

Avertisment cu suspendarea regimului liberalizat de vize. Un raport privind implementarea Acordului de Asociere UE-R.Moldova, pe agenda Parlamentul European

Un raport privind implementarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, ca un avertisment ce intervine pentru prima oară după liberalizarea regimului de vize în 2014, va fi discutat mâine, pe 14 noiembrie în plenul Parlamentului European. 

Potrivit informațiilor plasate pe site-ul Legislativului european, proiectul de raport urmează a fi discutat marți, 13 noiembrie, în cadrul comisiei Afaceri Externe a Parlamentului European.

Promo-LEX, pe marginea audierilor „Open Dialog”: Există fundații în R.Moldova asociate partidelor sau politicienilor, care pot influența opțiunile politice

Asociația Promo-LEX, care a monitorizat activitatea financiară a partidelor în 2017 și primul semestru al anului 2018 și a contrapus datele obținute cu cele din rapoartele financiare depuse la CEC, nu a identificat nicio o informație cu privire la Fundația „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și fondatoarea acesteia Ludmila Kozlowska.

Purtătorul de cuvânt al PPE: Guvernul de la Chișinău este un obstacol în calea apropierii UE de cetățenii R.Moldova

Actualul guvern de la Chișinău este un obstacol calea apropierii Uniunii Europene de cetățenii Republicii Moldova, afirmă purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

PLDM va decide în timpul apropiat modul în care va participa la alegeri - pe cont propriu sau în bloc

Partidul Liberal Democrat (PLDM) dorește să participe la alegerile parlamentare din februarie pe cont propriu, dar având în vedere situația social-politică din Republica Moldova, este discutată și posibilitatea participării în bloc, alături de alte partide.

Declarația a fost făcută, la solicitarea IPN, de vicepreședintele PLDM, Ion Terguță, după ședința Consiliului Național Politic al formațiunii, care s-a desfășurat duminică, 11 noiembrie.

Diaspora organizează proteste față de reținerea activistului Gheorghe Petic

Moldovenii din mai multe țări au organizat ieri, 11 noiembrie, acțiuni de protest față de faptul că a fost reținut Gherghe Petic, manifestându-și astfel susținerea față de activist și familia acestuia.

Manifestările au avut loc în orașe europene precum Milano, Frankfurt, Nuremberg. Astfel, membrii diasporei s-au mobilizat, posyând mai multe mesaje pe rețelele de socializare. 

Scandal interminabil la Colonița | Primărița riscă să ajungă din nou pe banca acuzaților, chiar dacă a aderat la PDM

După ce a fost achitată de Curtea Supremă de Justiție și restabillită în funcție, primărița PD a satului Colonița, Angela Zaporojan, riscă să ajungă din nou pe banca acuzaților. Curtea de Apel Chișinău a impus procurorii să reia urmărirea penală pe numele Angelei Zaporojan, suspectată că ar fi vândut 39 de loturi de terenuri la prețuri derizorii, relatează Anticorupție.md 

Dodon, întâmpinat de moldovenii din diaspora cu proteste la Londra

Un grup de moldoveni din diaspora din Marea Britanie au organizat astăzi, 9 noiembrie, o acțiune de protest la Londra, unde se află astăzi președintele Igor Dodon.Ei poartă pancarte pe care scrie „Igor Dodon = Moldavian disaster” (Igor Dodon = Dezastru moldovenesc, n.r.) și „Dodon+Candu+Shor = Corruption/Lies” (Dodon+Candu+Shor = Corupție/Minciuni, n.r.). 

Milioane de lei achitate de PDM pentru lobby în SUA. Pe cine plătește Plahotniuc

Partidul Democrat a cheltuit în primele 8 luni ale anului 2018 aproape 350 de mii de dolari americani pentru servicii de lobby în Statele Unite ale Americii. Banii au fost direcționați către două companii, Cornerstone Government Affairs și Cogent Strategies.

OPINII |Inițiativa privind anularea „zilei tăcerii” ar putea legaliza corupția politică și antagoniza și mai mult societatea

Anularea „zilei tăcerii” la alegeri legalizează corupția politică la modul practic pentru că exponenții puterii vor merge nestingherit pe străzi și vor oferi cadouri, bani și vor spune că fac agitație electorală. De această părere este membrul Biroului politic permanent al PAS, Sergiu Litvinenco.

Parlamentul a menținut votul pentru noul Cod al Audiovizualului, respins de Igor Dodon. Acesta riscă o nouă suspendare

Parlamentul de la Chișinău a menținut, în ședința de joi, 8 octombrie, votul exprimat anterior pentru noul Cod al Audiovizualului, pe care președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a refuzat să-l promulge, sub pretextul că ar încălca dreptul la informare și libera exprimare.

Noi critici dure la adresa regimului de la Chișinău, într-o rezoluție adoptată la Congresul de la Helsinki al PPE – cea mai mare familiei politică din UE

Delegații la Congresul Partidului Popular European, care se desfășoară la Helsinki, au adoptat miercuri o Rezoluție cu privire la situația din Republica Moldova, în care cea mai mare familie politică europeană se arată îngrijorată de concentrarea puterii politice și economice la Chișinău în mâinile unui grup restrâns de persoane și, în consecință, degradarea standardelor democratice.

PLDM anunță un set de inițiative care să asigure realizarea angajamentelor R.Moldova față de UE, după Congresul PPE de la Helsinki

PLDM va lansa în cel mai scurt timp un șir de noi inițiative, menite să asigure realizarea cu adevărat a angajamentelor pe care Republica Moldova și le-a asumat față de Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de liderul liberal-democraților, Tudor Deliu, într-un mesaj video de la Helsinki, unde participă la Congresul Partidului Popular European (PPE).

Noul ambasador al SUA insistă asupra unor alegeri libere și corecte în Republica Moldova

Noul ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a accentuat importanța alegerilor libere şi corecte, în cadrul unei întrevederi cu președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Ambasadorul a reiterat angajamentul SUA de a ajuta Republica Moldova să implementeze reformele şi să avanseze pe calea euro-atlantică..

Președintele PLDM, Tudor Deliu, împreună cu liderii PAS și Platformei DA, Maia Sandu și ANdrei Năstase, s-au întâlnit cu Johannes Hahn, la Helsinki

Președintele PLDM, Tudor Deliu, care conduce o delegație a partidului la Helsinki, unde participă împreună cu liderii PAS, Maia Sandu, și Platformei DA, Andrei Năstase, la congresul Partidului Popular European, au avut o întrevedere cu Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

„Ziua tăcerii” în timpul alegerilor va fi exclusă, iar pedepsită va fi doar agitația electorală în raza de 100 de metri în preajma secțiilor de votare

Agitația electorală va în ziua alegerilor ar putea fi pedepsită numai în raza secțiilor de votare și în raza a 100 de metri din jurul acestora. Decizia reiese dintr-un șir de amendamente legislative, avizate pozitiv astăzi, 9 noiembrie, de Comisia juridică, pentru numiri și imunități din Parlament.

În schimb, conform proiectului examinat de Comisia de profil a Legislativului, va fi modificat art.52 alin (10) din Codul electoral prin care se exclude „ziua tăcerii”.

Tot mai mulți judecători ar putea părăsi sistemul, după ce au înțeles că pot fi trași la răspundere penală, dar și din cauza salariilor, susține Domnica Manole

Odată cu arestarea celor cinci judecători de către CNA, suspectați într-un dosar de corupție, mitul judecătorilor intangibili a fost spulberat și sistemul ar putea fi părăsit de tot mai mulți magistrați, consideră fosta judecătoare Domnica Manole. Opinia a fost exprimată într-o emisiune la Jurnal TV, după ce marți, 6 noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat cererile de demisie a șapte judecători – cinci de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și alți doi de la judecătorii raionale.

Deputații din opoziție au sesizat Curtea Constituțională în legătură cu activitatea magazinelor duty-free aflate pe teritoriul sau la intrarea în R.Moldova

Președintele PLDM, deputatul Tudor Deliu, și deputatul PL, Lilian Carp au depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care cer verificarea constituționalității inițiativei legislative care propune eliminarea facilităților fiscale și vamale acordate magazinelor cu regim duty-free, aflate pe teritoriul țării sau la intrarea în țară începând cu 1 iulie 2018.

Dreapta trebuie să coalizeze pentru a putea face față luptei electorale cu PDM și PSRM, în opinia experților

Dreapta politică are nevoie să facă o coaliție, dacă dorește șanse obțină șanse agale în lupta electorală cu PSRM și PDM la alegerile parlamentare din februarie 2019, consideră analistul politic Ion Tăbârță. El constată că un proces de reformatare, după criza din 2015, se produce în prezent și ar putea duce la coagularea partidelor de dreapta. 

Igor Dodon a refuzat promulgarea noului Cod al Audiovizualului și riscă o nouă suspendare

Preşedintele Igor Dodon a refuzat să promulge noul Cod al serviciilor media audiovizuale şi l-a întors în Parlament. Liderul pro-rus și-a formulat argumentele într-un document pe șase pagini. 

El afirmă că noul Cod ar introduce cenzura în politica editorială a canalelor de televiziune, ar încalcă principiile pluralismului de opinii în presă, precum şi libertatea de opinie şi de exprimare, transmite Infotag. 

Opoziția pro-europeană poartă discuții privind participarea la alegerile parlamentare, pentru a nu dispersa electoratul de dreapta

Partidele din opoziția pro-europeană vor continua discuțiile privind acțiunile comune în campania electorală pentru alegerile din februarie 2019, pentru a nu dispersa electoratul de dreapta. Declarația a fost făcută de liderul PLDM, Tudor Deliu, după întâlnirea pe care a avut-o, la sediul partidului, cu liderii PAS, cei ai Platformei DA și ai PL.

PLDM participă la Congresul Partidului Popular European, care se desfășoară la Helsinki

O delegație a PLDM, formată din președintele formațiunii, Tudor Deliu, vicepreședinții Ion Terguță și Vadim Pistrinciuc, precum și Elena Banari, membră a Biroului Permanent, participă la Congresul Partidului Popular European (PPE), care se va desfășura în zilele următoare la Helsinki, în Finlanda.

Menționăm că PLDM este membru al PPE, alături de alte partide din opoziția pro-europeană de la Chișinău.

Promo-LEX | Examinarea litigiilor electorale poate genera conflicte în 13 circumscripții uninominale

Examinarea litigiilor electorale poate genera conflicte de competență teritorială în 13 circumscripții uninominale, constată experții Promo-LEX.

Potrivit unei analize  efectuate de organizație, în aceste cazuri, localitățile din aceeași circumscripție uninominală sunt atribuite la 2 sau chiar 3 instanțe de judecată diferite. Iar în cazul a 4 circumscripții uninominale (nr. 15, 17, 39 și 41) pot apărea conflicte de competență și la nivelul Curților de Apel, atenționează Promo-Lex, citată de Radio Chișinău.

Deputat român: Refuzul de a accepta limba română în Constituția R.Moldova este felul în care Plahotniuc „mulțumește” pentru susținerea Bucureștilor

Refuzul majorității guvernamentale de la Chișinău, controlată de PDM, de a vota pentru limba română în Constituția Republicii Moldova este un gest de „mulțumire” a liderului PDM, Vlad Plahontiuc, pentru susținerea necondiționată, atât financiară, cât și politică, acordată de București în ultimii ani, remarcă deputatul român Matei Dobrovie.

PLDM insistă asupra reintroducerii pragului de cel puțin o treime din alegători prezenți la urne pentru validarea alegerilor în circumscripții

PLDM consideră necesar reintroducerea în Codul Electoral a prevederii care impune prezența la urne a cel puțin o treime din alegători pentru validarea rezultatelor unui scrutin.

Propunerea liberal-democraților vine după ce prin sistemul electoral mixt, aprobat în vara anului trecut, a fost anulat pragul minim de validare a alegerilor.

Primăria lui Șor a planificat cumpărarea unor detergenți în sumă de 100 de mii de lei și a cheltuit pentru aceștia de trei ori mai mult

Primăria Orhei, condusă de afaceristul Ilan Șor, a planificat cheltuieli pentru detergenți în sumă de 100 de mii de lei. Nici aceștia nu au fost, însă, de ajuns, pentru că s-au cheltuit de trei ori mai mulți bani, relatează Radio Orhei.

Ambasadorul UE în R.Moldova consideră că există motive pentru a crede că autoritățile de la Chișinău nu doresc investigarea furtului miliardului

Există suspiciuni că autorităţile de la Chișinău nu doresc investigarea furtului miliardului, recuperarea banilor şi pedepsirea celor vinovaţi. Această opinie a fost prezentată în ajun de şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, într-o emisiune la ProTV Chișinău.

Diplomatul a menţionat că "nu numai partenerii europeni, ci şi cetăţenii Republicii Moldova doresc să ştie cum vor fi recuperaţi banii, deoarece economia republicii a suferit mult, iar cei vinovaţi trebui pedepsiţi".

Amnesty International Moldova | Autoritățile de la Chișinău au ca scop reducerea la tăcere sau chiar anihilarea organizaţiilor societăţii civile

Amnesty International Moldova califică audierile Avocatului Copilului, desfăşurate în Parlament, ca fiind unele cu subtext politic şi care au ca şi scop criminalizarea activismului civic şi reducerea la tăcere sau chiar anihilarea organizaţiilor societăţii civile, care critică încălcările din domeniul drepturilor omului.

Inițiativele legislative ale PLDM sunt ignorate de majoritatea guvernamentală, pentru că amenință menținerea acesteia la putere

PLDM atenționează asupra unor inițiative, ignorate cu insitență de majoritatea guvernamentală controlată de PDM, care vre să se mențină cu orice preț la putere. Printre acestea sunt proiecte de legi care ar putea oferi diasporei moldovenești putere de decizie în cadrul viitoarelor alegeri parlamentare.

PLDM va anunța cum va participa la viitoarele alegeri parlamentare săptămâna viitoare, după ședința Consiliului Politic al formațiunii

PLDM va decide modul în care va merge în alegerile parlamentare din februarie 2019 într-o ședință a Consiliului Politic Național al formațiunii, care se va întruni săptămîna viitoare. Anunțul a fost făcut de liderul liberal-democraților, Tudor Deliu, într-o emisiune la N4.

Limba Română în Constituție, respinsă de PDM. Deputații guvernării au refuzat să voteze. PLDM a părăsit în semn de protest ședința Parlamentului

PLDM a propus repetat, în debutul ședinței de astăzi, 1 noiembrie, a Parlamentului, includerea pe ordinea de zi a proiectului de modificarea a articolului 13 din constituție, prin recunoașterea limbii române, însă inițiativa a fost din nou respinsă. Deputații PDM au refuzat să participe la vot, chiar dacă mâine expiră termenul de valabilitate a acestei inițiative și, deci, nu va mai putea fi examinată în actuala componență a Legislativului.

Promo-LEX | Activitatea financiară a partidelor ar trebui verificată periodic de curtea de conturi

Activitatea financiară a partidelor politice ar trebui verificată de Curtea de Conturi. Propunerea a fost formulată de expertul Asociației Promo-LEX Cornelia Călin, într-o emisiune la Moldova 1, unde a mai spus că partidele ar mai trebui obligate să prezinte mai des rapoartele financiare la Comisia Electorală Centrală, pentru ca cetățenii să știe pe ce sunt cheltuiți banii acordați din partea statului formațiunilor politice.

CEDO va examina în procedură prioritară un dosar privind expulzarea celor șapte profesori turci de la „Orizont” din Republica Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului de la Chișinău cererea adresată de către avocații celor șapte profesori turci de la liceul „Orizont”, expulzați din Republica Moldova și extrădați autorităților de la Ankara la 6 septembrie, și a anunțat că examinarea cauzei se va realiza în procedură prioritară.

Dodon decide în locul preoțimii și îi promite credință Patriarhului Kirill: Biserica Moldovei este şi va fi parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Ruse

Preşedintele Igor Dodon susține că Biserica Moldovei „este şi va fi parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Ruse". Afirmația a fost făcută pe pagina sa de Facebook, după întrevederea pe care a avut-o miercuri, 31 octombrie, cu Patriarhul Moscovei, Kirill, la reședința acestuia din Peredelkino.

Întrevederea a avut loc în cadrul unei noi vizite pe care Igor Dodon o face în Rusia.

Prins cu mâța-n sac, Ilan Șor încearcă să transforme acuzele false împotriva deputatei PLDM Maria Ciobanu în „glumă”, pentru a scăpa de condamnare

Avocații afaceristului Ilan Șor, în prezent primar de Orhei, caută o înțelegere amiabilă cu deputata PLDM Maria Ciobanu, după ce a fost prins că a mințit atunci când a afirmat că i-ar fi dăruit acesteia un automobil de lux. Apărarea lui Șor încearcă să prezinte declarația acestuia ca o „glumă” și beneficiază de suportul instanței, în pofida uzanțelor din justiția moldovenească.

Comisia parlamentară care „anchetează” pretinsa imixtiune a Fundației „Open Dialog” în afacerile interne ale R.Moldova, un nou instrument al PDM de intimidare a opoziției

Comisia parlamentară de anchetă are ținta de a intimida partidele de opoziție Fundației „Open Dialog” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în afacerile interne ale Republicii Moldova este un nou instrument de intimidare a opoziției, consideră secretarul general al PAS, Igor Grosu.  

În acest scop, actualul regim de guvernare toate instrumentele pe care le are la dispoziție, inclusiv platforma parlamentară, spune el.

Jocul dublu al autorităților de la Chișinău ar fi determinat SUA să considere R.Moldova strategic irelevantă, potrivit lui Dan Dungaciu

Jocul dublu al autorităților de la Chișinău a determinat SUA să considere Republica Moldova strategic irelevantă, iar România, care a susținut necondiționat Republica Moldova, trebuie să regândească relația cu aceasta, este de părere analistul politic de la București Dan Dungaciu.

PAS acuză guvernarea de tentativă de a bloca finanțarea partidelor din opoziție în ajunul alegerilor parlamentare

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) acuză o tentativă a actualei guvernări de a bloca activitatea oponenților politici în perioada preelectorală. Este vorbe despre o modificare a legislației aplicată odată cu adoptarea sistemului electoral mixt și care ar face imposibilă finanțarea partidelor timp de o lună înainte de declanșarea campaniei pentru alegerile parlamentare din februarie 2019.

Opinie | Situația în care se află PDM nu este deloc de invidiat. Pentru a se menține la putere, va trebui să corupă din nou deputați

Pentru a se menține la putere, PDM ar trebui să corupă din nou deputați dintre cei care vor fi aleși în viitorul Parlament, așa cum a procedat deja în 2016. De această părere este politologul și jurnalistul Igor Volnițchi, care consideră, însă, că aplicarea acestui scenariu ar putea fi contraproductivă pentru PDM.

Noul ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova a prezentat scrisorile de acreditare la Ministerul de Externe

Ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J.Hogan, a prezentat copiile scrisorilor de acreditare la Ministerul de Externe de la Chișinău și a avut o întrevedere cu ministrul Tudor Ulianovschi.

Un grup de experți americani, britanici și români discută la Ministerul Apărării reforma armatei naționale a Republicii Moldova

O echipă de experţi americani, britanici şi români responsabili de implementarea pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI), efectuează în perioada 29-31 octombrie curent, o vizită de lucru la Ministerului Apărării.

Peter Michalko: Am constat un regres democratic. UE își va adapta relațiile cu R.Moldova în conformitate cu îndeplinirea Acordului de Asociere

Uniunea Europeană va acorda susținere cetățenilor Republicii Moldova, pentru a le asigura bunăstarea, însă în relația cu autoritățile de la Chișinău va proceda corespunzător cu disponibilitatea acestora de a se conforma angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful Delegației UE de la Chișinău, Peter Michalko, intr-un interviu pentru săptămânalul local Cuvântul de la Rezina.

Justiția capturată de PDM ar aplica modelul din Chișinău, pentru a invalida victoria candidaților incomozi în circumscripții, avertizează Ion Terguță

Există suficiente motive pentru a crede că PDM va încerca, cel puțin, să deturneze în favoarea sa viitoarele alegeri parlamentare. De această părere este vicepreședintele PLDM, Ion Terguță, care a invocat controlul pe care actuala guvernare îl deține asupra justiției și pe care ar putea cu ușurință să o folosească pentru a invalida rezultatele circumscripțiile electorale uninominale, după modelul testat în cadrul scrutinului local din acest an în Chișinău.

Ilan Șor, amendat pentru finanțare din Rusia a partidului său în campania electorală

Judecătoria Chișinău (sediul Centru) i-a aplicat primarului de Orhei, Ilan Șor, lider al partidului ce-i poartă numele, o amendă contravențională pentru utilizarea unor fonduri provenite din străinătate. Decizia a fost pronunțată vineri, 26 octombrie, în lipsa lui Ilan Șor, care nu s-a prezentat în instanță.

În textul deciziei, mărimea amenzii este ascunsă, fiind indicate „xxxx unități convenționale, ceea ce constituie xxxx(xxxx)lei în folosul statului”.

Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile aplicate liderilor administrației separatiste din Transnistria

Uniunea Europeană a prelungit cu încă un an, până la 31 octombrie 2019, sancțiunile împotriva reprezentanților administrației separatiste de la Tiraspol.

Decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Conflictul transnistrean este un element al războiului hibrid al Rusiei, afirmă ambasadorul Ucrainei la Chișinău

Kievul consideră conflictul transnistrean drept element al unui război hibrid, având în vedere situaţia actuală din Ucraina ca urmare a agresiunii armate a Rusiei, a declarat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatişin, într-un interviu pentru agenţia "Ukrinform".

El a subliniat că "armamentul aflat pe teritoriul regiunii transnistrene a Moldovei reprezintă o ameninţare şi pentru Ucraina".

Regimul oligarhic a declanșat prigoana deputaților din opoziție. Iurie Țap, amenințat cu un dosar penal, Mariei Ciobanu i se caută nod în papură

Deputații PLDM constată că actualul regim de guvernământ a declanșat o campanie care urmărește eliminarea sau, cel puțin, neutralizarea lor din viața politică, în ajunul alegerilor parlamentare din februarie 2019. Un exemplu în acest sens servește o știre difuzată de „Vocea Basarabiei”, potrivit căreia parlamentarului Iurie Țap i-ar fi fost intentat un dosar penal pentru înstrăinarea unui teren, în 2000, pe când era primar la Florești, chiar dacă organele de anchetă nu confirmă acest lucru.

Uniunea Europeană va aloca bani direct autorităților locale, fără participarea Guvernului

Intenția Uniunii Europene de a aloca direct mijloace financiare pentru realizarea a diferite proiecte, fără participarea Guvernului, a fost discutată în cadrul unei vizite la Bălți a şefului Delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Oficialul european a făcut recent o vizită la Bălți special pentru a spune de ce posibilităţi de finanţare ar putea beneficia municipalitatea, potrivit primarului Nicolae Grigorişin, care a salutat această intenție.

Parlamentul a aprobat înființarea unui Inspectorat General al Carabinierilor, dar fără argumente convingătoare ale Guvernului, remarcă Tudor Deliu

Parlamentul a votat joi, 25 octombrie, în ambele lecturi, crearea unui Inspectorat General al Carabinierilor, ca structură integrată în sistemul polițienesc, însă cu atribuții militare. Proiectul legii a fost, însă, prezentat deputaților însoțit de un aviz sumar al Guvernului, care nu argumenta suficient rostul creării acestui Inspectorat, fapt remarcat de liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

Deputații PLDM au cerut audierea ministrei Sănătății în Parlament, în legătură cu eșecul reformelor în domeniu și situația de la ANSP

Grupul parlamentar al PLDM a cerut audierea în plenul Legislativului a ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, în legătură cu stagnarea reformelor din domeniu, dar și cu privire la situația de la Agenția pentru Sănătate Publică (ANSP), unde directorul a fost nevoit să demisioneze după ce presa a rela

Reținerea unor magistrați corupți în preajma alegerilor parlamentare este suspectă și camuflează eșecul reformelor, consideră juriștii

Judecătorii reținuți de Centrul Național Anticorupție (CNA) ar putea să fi fost sacrificați de actualul regim, în preajma alegerilor parlamentare din februarie, pentru a camufla eșecul reformei în domeniul justiției și a mima lupta cu corupția din sistem. De această părere sunt mai mulți juriști, care au discutat subiectul într-o emisiune de la Jurnal TV.

Amploarea corupției din justiție depășește competențele celor cinci judecători reținuți, în opinia avocatului Eduard Rudenco.

Eurodeputat: UE va aloca 750 de milioane de euro pentru nevoile cetățenilor Republicii Moldova, dar nu Guvernului

Uniunea Europeană își dorește să ajute în continuare cetățenii Republicii Moldova și va aloca peste 750 de milioane de euro în următorii ani. Banii nu vor mai merge, însă, la actualul Guvern, care „reprezintă un risc pentru apropierea” Chișinăului de UE, ci către cetățeni, prin proiecte concrete, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Promo-LEX | Calitatea rapoartelor financiare ale partidelor la CEC este imperfectă și lipsită de transparență

Calitatea raportării financiare a partidelor politice la Comisia Electorală Centrală (CEC), în prima jumătate a anului curent, rămâne imperfectă, iar modelul de raportare financiară propus de CEC nu oferă accesul deplin la informațiile financiare ale formațiunilor politice, conform unui raport prezentat de Asociația Promo-LEX, în cadrul unei mese rotunde.

Peste 30 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au semnat deja petiția ACUM adresată UE

Peste 30 de mii de oameni au semnat petiția adresată instituțiilor europene, prin care Mișcarea de Rezistență ACUM va cere investigarea și urmărirea penală a cetățenilor Republicii Moldova care se fac vinovați de spălări de bani și au fost implicați în furtul miliardului.

Inițiatorii își propun să colecteze în total 50 de mii de semnături, transmite IPN.

Platforma Societății Civile EU-Moldova | Progresul în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este limitat.

În pofida progresului moderat în implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, în În prima jumătate a anului 2018 s-a înregistrează un declin calitativ, mai cu seamă din cauza stagnării reformei judiciare și a restanțelor existente în mediul democratic, care au dus la suspendarea asistenței macro-financiare UE.

RISE Moldova | Alegătorii camuflați: Oameni inexistenți, infractori străini cu identități false, persoane decedate, așteptați să voteze la parlamentare

La patru luni câte au mai rămas până la alegerile parlamentare din februarie 2019, în Registrul de Stat al Alegătorilor se regăsesc numele unor infractori străini, cu identități false, vânați de structurile Interpol. Unii dintre ei au drept de vot în circumscripțiile electorale din capitală, asta chiar dacă au fost capturați, condamnați sau extrădați în țările din care au fugit.

OPINII | 60 la sută dintre oamenii aduși cu japca la adunarea PDM nu vor vota cu acest partid, însă guvernarea pregătește falsificarea alegerilor

Cel puțin 60 la sută dintre participanții la adunarea electorală a PDM de duminică nu vor vota cu acest partid la alegerile parlamentare din februarie, pentru că au fost aduși în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău „cu japca”, este convins primarul de la Capaclia, raionul Cantemir, Alexei Busioc.

Parlamentar PLDM: Guvernarea nu și-a dorit „integrare europeană” în Constituție, din moment ce unii deputați ai majorității lipseau din sală, în timpul votului

PLDM reiterează că actualul regim nu și-a dorit în realitate ca vectorul european de dezvoltare a Republicii Moldova să fi introdus în textul Constituției, fapt dovedit și de lipsa din sala de ședințe a Parlamentului, în momentul votului, a unora dintre deputații majorității guvernamentale.

Declarația a fost făcută de parlamentarul liberal-democrat Grigore Cobzac, în cadrul unor dezbateri pe tema: „Integrarea europeană în Constituție și în viață”, organizate de IPN.

Asociațiile din domeniul mass-media condamnă abuzurile comise față de jurnaliști la mitingul PDM

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă împiedicarea intenționată a activității jurnaliștilor de la mai multe instituții de presă în reflectarea mitingului Partidului Democrat (PDM), organizat duminică, 21 octombrie, în capitală.

Ciudat simț al proporției: Cum variază numărul manifestanților de la 7 la 90 de mii, în funcție de organizatori, chiar dacă în imagini sunt tot atâția

Poliția manifestă un ciudat simț a proporției atunci estimează numărul participanților la manifestațiile, remarcă istoricul Virgil Pâslariuc, alăturând într-o postare pe pagina sa de Facebook două imagini surprinse cu drona – una de la mitingul organizat de Mișcarea de Rezistență ACUM pe 1 iulie 2018, iar cealaltă de la Adunarea electorală convocată duminică, 22 octombrie, de PDM.

Deputatul PLDM Grigore Cobzac îi reamintește primăriței de la Cotul Morii, care i-a elogiat pe liderii PD, cui i se datorează restaurarea localității

Elogiile pe care primărița de la Cotul Morii, Lucia Guștiuc, le-a adus lui Vlad Plahotniuc și Pavel Filip, de la tribuna mitingului electoral convocat de PD duminică, 21 octombrie, la Chișinău, l-au determinat pe deputatul PLDM Grigore Cobzac să-i aducă aminte cui i se datorează de fapt supraviețuirea și restaurarea acestei localități, grav afectate de inundațiile din 2010.

Igor Munteanu: Prin „a patra cale”, liderii PD anunță, pentru prima dată, direct și apăsat că se opun direcției pro-europene a Republicii Moldova

Formulând pretenția unei doctrine proprii, liderii PD au anunțat pentru prima dată, duminică, 21 octombrie, direct și apăsat că se opun direcției pro-UE, numind-o printre alte două direcții prin care politicienii au ademenit în ultimii 27 de ani cetățenii Republicii Moldova, constată directorul IDIS „Viitorul” Igor Munteanu, într-un editorial pentru Cotidianul.md

Europarlamentar: încrederea instituțiilor UE în autoritățile de la Chișinău este mai mică decât oricând în ultimii zece ani

Republica Moldova are nevoie de o guvernare responsabilă, care ar promova reformele și ar respecta standardele democratice, iar eticheta de pro-european, promovată doar la modul declarativ, așa cum o face actuala guvernare, este sortită eșecului, afirmă europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Expert român: PDM a cerut votul opoziției pentru sintagma „integrare europeană” tocmai ca să nu treacă

Votul cerut opoziției în Parlament, pentru a introduce în Constituție sintagma „integrare europeană”, nu avea nicio șansă, în schimb este folosit de actuala guvernare pentru a manipula opinia publică. De această părere este analistul politic de la București, Dan Dungaciu, într-un interviu pentru presa de la Chișinău.

DECLARAȚIE | Integrarea europeană se face prin respectarea întocmai a Acordului de Asociere și nu prin modificarea declarativă a Constituției, atenționează PLDM

PLDM nu va accepta introducerea șantajul actualei guvernări, care încalcă flagrant și conștient normele stipulate în Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, în timp ce solicită votul opoziției anti-oligarhice pentru modificarea Constituției prin introducerea sintagmei „integrare europeană” în textul Legii Supreme.

Tudor Deliu îi răspunde lui Andrian Candu: După plecarea PLDM în opoziție a venit tăvălugul peste R.Moldova și structurile europene s-au întors cu spatele

Structurile europene au întors spatele Republicii Moldova după plecarea PLDM în opoziție, iar lecțiile de moralitate pe care președintele Parlamentului, Andrian Candu, încearcă să le dea oponenților, invocând valorile europene, sunt încă o dovadă de ipocrizie a actualei guvernări, declară liderul liberal-democraților, Tudor Deliu.

Proiectul PDM cu privire la „integrarea europeană” în Constituție, RESPINS. Vadim Pistrinciuc: UE nu trebuie confundată cu URSS

Proiectul PDM cu privire la modificarea Constituției, prin introducerea sintagmei „integrare europeană” în texul Legii Supreme nu a întrunit astăzi,18 octombrie, numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului. Uniunea Europeană nu trebuie confundată cu Uniunea Sovietică, a declarat în acest context, în timpul dezbaterilor, deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc.

Delegația UE: Contează Acordul de Asociere. În preambulul său (al doilea rând) se conțin aspirațiile și alegerea europeană a R.Moldova

Ceea ce contează pentru Uniunea Europeană în relațiile cu Republica Moldova este Acordul de Asociere, în preambulul căruia (al doilea rând) se afirmă că aspirațiile și alegerea europeană a Republicii Moldova sunt recunoscute. Acesta este răspunsul Delegației UE la Chișinău, solicitat de Europa Liberă cu privire la inițiativa PDM de a introduce în Constituție o dezideratul de integrare europeană.

Viitoarea guvernare trebuie să-i pedepsească pe cei implicați în furtul miliardului, declară Maia Sandu

Un element prioritar pentru următoarea guvernare este cercetarea tuturor celor implicați în furtul miliardului, sancționarea acestora și recuperarea banilor, declară lidera PAS, Maia Sandu.

Ea spune că acesta este un element cheie și primordial pentru orice guvernare care își dorește credibilitate și care vrea să redobândească încrederea cetățenilor față de autorități. Declarații în acest sens au fost făcute de Maia Sandu într-o emisiune la Jurnal TV.

Președintele Adunării Parlamentare a Alianței Nord-Atlantice întreprinde o vizită oficială la Chișinău

Președintele Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO), Rasa Jukneviciene,  va efectuează o vizită în Republica Moldova, în perioada 17 – 19 octombrie, potrivit unui comunicat al Legislativului de la Chișinău.

Conform agendei acestei vizite, înaltul oficial NATO va avea întrevederi cu președintele Igor Dodon, șeful Legislativului, Andrian Candu și prim-ministrul Pavel Filip.

ACUM la Ambasada Turciei, în ziua vizitei lui Erdogan la Chișinău. Este cea mai rușinoasă zi din istoria Republicii Moldova, spune Ion Terguță

Zeci de membri și simpatizanți ai Mișcării de Rezistență ACUM au protestat astăzi, 17 octombrie, în prima zi a vizitei lui Recep Tayyip Erdoğan în Republica Moldova, la sediul Ambasadei Turciei din Chișinău. Manifestanții au cerut eliberarea profesorilor turci de la liceul Orizont și au denunțat înțelegerile obscure dintre autoritățile moldovene și regimul dictatorial instalat de Erdogan în țara sa.

Instanța a anulat procesul-verbal de constatare a agitației electorale din partea lui Andrei Năstase, în ziua alegerilor locale noi din Chișinău

Procesul-verbal privind constatarea agitației electorale ce ar fi fost comisă de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în ziua alegerilor a fost anulat, iar procesul contravențional în acest sens împotriva primarului ales al Capitalei a fost încetat.

Societatea civilă cere pedepsirea persoanelor vinovate de extrădarea profesorilor turci de la liceul Orizont

Mai multe organizații ale societății civile consideră că îndepărtarea forțată a cetățenilor turci, de la începutul lunii septembrie a anului curent, a avut la bază interese politice și s-a făcut cu încălcarea prevederilor legislației naționale și a tratatelor internaționale în domeniul drepturilor omului.

Răbdarea UE s-a epuizat: Majoritatea programelor de asistență pentru Guvernul de la Chișinău ar putea fi suspendate

Uniunea Europeană și-ar putea suspenda majoritatea programelor de asistență pentru Guvernul de la Chișinău, chiar și cele deja aprobate sau care se află în proces de desfășurare, inclusiv asistența in domeniul financiar-bancar.

Drept urmare, alți donatori și organizații internaționale cheie vor lua în considerare suspendarea relațiilor cu actualul Guvern, afirmă directorul Institutului pentru Inițiative Stategice, Vlad Kulminski.

Viorel Cibotaru: Este important ca militarii moldoveni nu doar să beneficieze de asistenţa NATO, dar şi să participe la crearea unui spaţiu de pace

Republica Moldova nu este capabilă, încă, să asimileze toată asistenţa oferită de NATO. De această părere este Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice, invitat al emisiunii „Punctul pe Azi„, de la TVR Moldova, în cadrul căreia s-a discutat despre beneficiile cooperării R. Moldova cu NATO pe parcursul a 20 de ani.

Avocatul lui Vlad Filat: Fostul premier nu a fost judecat în dosarul „miliardului furat”

Fostul premier Vlad Filat nu a fost judecat în dosarul „furtului miliardului”. El a fost judecat pentru acte de corupție și pentru trafic de influență. Declarația a fost făcută de noul avocat al fostului premier, Victor Munteanu, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Studiu Promo-LEX | Peste hotare sunt necesare mai multe secții de votare, cu amplasare care să corespundă strict prevederilor legale

Repartizarea pe circumscripții a secțiilor de votare de peste hotare trebuie să se facă strict în baza unor calcule matematice, bazate pe criteriile definite de Codul electoral, fără atitudini de natură subiectivă.

O coaliție de guvernământ PD-PSRM în viitorul Parlament este posibilă, recunoaște Dumitru Diacov

Partidul Democrat ar putea crea o coaliție cu PSRM în viitorul Parlament. O recunoaște președintele de onoare PDM, Dumitru Diacov, care nu vede nicio problemă dacă, după alegerile parlamentare din februarie 2019, formațiunea pe care o reprezintă va negocia cu orice alt partid care va câștiga votul cetățenilor.

De asemenea, el s-a declarat convins că PDM va face parte din viitoarea majoritate parlamentară.

Igor Dodon și-a eliminat de pe site-ul Președinției un discurs în care vorbea, ca „din greșeală”, despre modernizarea R.Moldova după modelul UE

Un discurs în care președintele Igor Dodon afirma necesitatea modernizării Republicii Moldova după modelul Uniunii Europene a fost eliminat de pe site-ul oficial al Președinției, în acest week-end. Este vorba despre discursul pe care Dodon urma să-l rostească la sfârşitul lunii iunie, la forumul Crans Montana, în Elveţia, unde însă nu a mai ajuns.

Tudor Deliu: Inițiativele pretins pro-europene ale PDM - dovada ipocriziei și lașității celor care, în realitate, au repulsie față de valorile europene

Insistența cu care portavocele actualei guvernări promovează inițiativa privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în textul Constituției face dovada agoniei în fața neputinței PDM de a-și redresa imaginea, atât în fața cetățenilor, cât și a partenerilor de dezvoltare. Aceasta este convingerea președintelui PLDM, Tudor Deliu, care mai spune că, în acest fel, exponenții regimului oligarhic de la Chișinău demonstrează ipocrizie și lașitate, afișând opțiuni pro-europene, pe când, în realitate, valorile europene le trezesc doar repulsie.

CSM va examina marți cererea Procuraturii de a permite cercetarea penală a doi judecători

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se va întruni marți, pe 16 octombrie, în ședință, pe ordinea de zi fiind înscrise 29 de subiecte, conform agendei publicate pe site-ul oficial al instituției.

Printre acestea, în ședința de marți va fi examinată cererea lui Eduard Harunjen, procurorul general al Republicii Moldova, care va solicita acordul pentru pornirea urmăririi penale pe numele a doi judecători.

Andrei Năstase, la București: Guvernarea încearcă să vândă regimul liberal de vize Estului

PLDM și PL au condiționat votarea modificării Constituției prin introducerea sintagmei integrare europeană deoarece intenția care o prezintă partidul de la guvernare drept nobilă este o nouă șmecherie, marca PDM. Astfel comentează liderul Platformei DA, Andrei Năstase, intenția democraților, care au propus modificarea Legii Supreme, deși nu au suficiente voturi pentru aceasta.

Parlamentul a amânat votul asupra proiectului pricing vectorul european în Constituție

Parlamentul a amânat votul asupra proiectului de modificare a Constituției pentru săptămâna viitoare.

Decizia a fost luată la propunerea președintelui Parlamentului Andrian Candu, cel care a prezentat proiectul, după ce deputații socialiști și liberal-democrați au părăsit sala de ședința, iar liberalii au avertizat că o vor face înainte de supunerea proiectului la vot.

Platforma DA cere demisia vicepremierului Leancă și inițierea unui dosar penal în cazul studiilor fiului acestuia în Marea Britanie

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a cerut astăzi, 11 octombrie, într-o conferință de presă, demisia vicepremierului Iurie Leancă, ca urmare a unei investigații jurnalistice care ar putea demonstra că studiile fiului său, în Marea Britanie, au fost finanțate de afaceristul Ilan Șor.

Pe lângă asta, Platforma DA va sesiza Procuratura Generală, pentru a cere inițierea unui dosar penal pentru corupție pasivă în acest caz.

Coaliția guvernamentală din Parlament refuză să examineze proiectul privind introducerea limbii române în Constituția Republicii Moldova

Majoritatea guvernamentală, controlată de PDM, a refuzat să accepte pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 11 octombrie, a Parlamentului inițiativa legislativă a deputaților PLDM, susținută de PL, privind modificarea articolului 13 din Constituție, prin redenumirea limbii oficiale în limba română.

Tudor Deliu nu crede în sinceritatea aspirațiilor europene ale PDM: „Vineri va fi un show în Parlament”

Se creează impresia că PDM este sigur că nu va obține numărul necesar de voturi pentru modificarea Constituției prin introducerea sintagmei „integrare europeană”, însă vrea să declanșeze o nouă campanie de PR pentru a acuza opoziția pro-europeană că nu ar susține acest vector de dezvoltare a Republicii Moldova, declară președintele PLDM, Tudor Deliu.

Vicepreședintele PLDM: Neutralitatea nu poate fi folosită împotriva cooperării R.Moldova cu NATO, necesară pentru asigurarea securității naționale

Principiul constituțional al neutralității nu poate fi, sub nicio formă, folosit împotriva extinderii cooperării Republicii Moldova cu NATO. Declarația a fost făcută de vicepreședintele PLDM, Viorel Cibotaru, director al Institutului European pentru Studii Politice.

Deputat PLDM, despre dezvăluirile cu privire la sursele de finanțare a studiilor fiului lui Iurie Leancă: Trebuie să le servească drept lecție tuturor vânduților

Cazul vicepremierului Iurie Leancă, fiul căruia ar fi făcut studii în Marea Britanie cu bani oferiți de afaceristul Ilan Șor, ar trebui să le servească drept lecție tuturor celor care au trecut de partea actualei guvernări, afirmă deputata PLDM, Maria Ciobanu, lăsând să se înțeleagă că informațiile cu privire la acest subiect puteau fi servite presei chiar din tabăra liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

OPINII | În lipsa unui proiect credibil de dezvoltare pentru Republica Moldova, PDM a ajuns într-un impas ideologic

PDM nu are un proiect credibil de dezvoltare pentru Republica Moldova, fapt care poate fi dedus din propunerile ciudate, cum ar fi cea a judecătorilor aleși de popor, cu care s-a aventurat în ultimul timp. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski.

Raportul Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European: Republica Moldova este capturată de interese oligarhice

Situația din Republica Moldova nu corespunde standardelor democratice și principiilor statului de drept, se arată într-o rezoluție aprobată marți, 9 octombrie, în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. Deputații europeni au mai constatat că țara a fost capturată de interese oligarhice.

Fost ambasador al R.Moldova în SUA, despre adevăratele interese ale PDM

Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, consideră unul dintre principalele interese ale PD este că câștige cât mai mult pe terenul tranzacțiilor economice suspecte cu proprietăți de stat. Declarații în acest sens au fost făcute de actualul director al IDIS Viitorul într-un interviu pentru Europa Liberă.

Ion Terguță: Alegerea judecătorilor de popor, încă o inițiativă populistă, prin care PDM încearcă să scape de responsabilitate pentru dezmățul din justiție

Propunerea PDM privind o nouă modificare a Constituției, astfel încât judecătorii să fie aleși de popor, este calificată de vicepeședintele PLDM, Ion Terguță, ca încă o încercare de a arunca responsabilitatea pentru dezmățul în justiție, de această dată pe seama alegătorului.

PLDM și PL condiționează susținerea pentru introducerea „integrării europeane” în Constituție: Mai întâi PD trebuie să accepte limba română

Opoziția democratică din Parlament tratează cu prudență intențiile urmărite de PDM prin anunțul că va propune introducerea pe agenda din această săptămână a Legislativului proiectul de modificare a Constituției care prevede introducerea sintagmei „integrare europeană” ca vector de dezvoltare a Republicii Moldova. Pe lângă asta, deputații PLDM și PL au declarat anterior că votul lor este condiționat de suportul PDM pentru modificarea denumirii limbii oficiale în Constituție în limba română.

Europarlamentar român: Deschiderea negocierilor de aderare a R.Moldova la UE devine posibilă în contextul în care România va deține președinția semestrială a Uniunii

Una dintre prioritățile noului Parlament European și ale noii Comisii Europene va trebui să fie deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Aceasta este concluzia unei întâlniri la care au participat președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și europarlamentarul PPE Daniel Buda, președintele PNL Cluj.

„Trans-Oil” și milionarul Vaja Jhashi, sponsorii programelor pentru Partidul Democrat din Moldova

Consiliul Atlantic, un forum academic de dezbatere (think tank) care a organizat în ultima perioadă mai multe evenimente dedicate situației din R.Moldova, este susținut financiar de compania „Trans-Oil”, condusă de  milionarul Vaja Jhashi, despre care presa a scris în ultimii ani că face parte din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Majoritatea guvernamentală caută motive de răfuială politică cu opoziția de la Chișinău, atenționează deputații PLDM

Inițiativa majorității guvernamentale de la Chișinău de a crea o comisie de anchetă în cazul presupuselor finanțări externe, prin intermediul fundației conduse de Ludmila Kozlovska, este de fapt un proiect ce răfuială cu opoziția, susțin deputații PLDM.

„Acesta trebuie redenumit proiect privind execuția opoziției din Republica Moldova”, a declarat în ședința Parlamentului vicepreședintele PLDM, Vadim Pistinciuc.

Expert IDIS „Viitorul” | Dosarele penale ale primarilor îneacă investițiile din localități

Fondurile de care dispun autorităţile publice locale sunt limitate. O parte dintre acestea sunt repartizate de la Bugetul de Stat, iar alta parte provine din impozitele şi taxele plătite de contribuabili, însă ele sunt total insuficiente pentru finanţarea programelor costisitoare de dezvoltare a infrastructurii sau de implementare a unor proiecte cu impact social, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan.

Un summit al ţărilor membre ale GUAM se desfăşoară la Chişinău

Reuniunea şefilor de guverne ai statelor membre ale Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică (GUAM) din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Republica Moldova are loc vineri la Chişinău.

În cadrul reuniunii vor fi abordate subiecte de interes comun pentru ţările membre, în vederea impulsionării cooperării între cele patru state şi va fi semnat un protocol de colaborare în domeniul vamal, potrivit unui comunicat al executivului de la Chişinău.

UE este îngrijorată de ultimele evoluții care afectează funcționarea mecanismelor democratice și a statului de drept în R.Moldova

Oficialitățile de la Bruxelles cer Republicii Moldova să se asigure că „așa-numitul «pachet fiscal» este în deplină conformitate cu angajamentele luate față de partenerii internaționali, în special Fondul Monetar Internațional, și cu Acordul de Asociere UE-Republica Moldova”.

Iurie Țap: Deciziile privind expulzarea profesorilor turci au fost falsificate, iar cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere

Deputatul Iurie Țap cere să fie trași la răspundere cei care au falsificat documentele oficiale, atunci când din țară au fost expulzați profesorii turci de la liceul „Orizont”. Parlamentarul PLDM a mai solicitat astăzi, 4 octombrie, în plenul Legislativului, audierea ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, în subordinea căruia se află Biroul Migrațiune și Azil (BMA),

Deputații PLDM, revoltați de acțiunile poliției: Vrem să cunoaștem dacă a fost declarată stare de asediu, întreabă Tudor Deliu

Forțele de ordine au făcut joi, 4 octombrie, exces de zel, înconjurând Parlamentul cu un gard viu format din polițiști, care le-au cerut inclusiv deputaților să se legitimeze pentru a putea ajunge la ședința Legislativului. Toate acestea s-au întâmplat în legătură cu pichetul organizat de Mișcarea de Rezistență ACUM pentru a cere pedepsirea persoanelor vinovate de furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova..

Protest al Mișcării de Rezistență ACUM la Parlament. Manifestanții cer pedepsirea beneficiarilor miliardului furat

Mișcarea de Rezistență ACUM a desfășurat joi, 4 octombrie, un pichet la Parlament, pentru a cere investigarea și pedepsirea beneficiarilor miliardului furat din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Membrii și simpatizanții Mișcării de Rezistență ACUM s-au adunat în fața cădirii Parlamentului, după care au pornit în marș pe străzile din centrul Chișinăului, însoțiți de un efectiv impresionant al poliției.

STUDIU | Votul electronic, prin Internet, prezintă riscuri în contextul modificărilor aplicate de guvernare la legislația electorală

Cetățenii Republicii Moldova percep votul prin Internet drept un instrument util, dar, în același timp, sunt conștienți de riscurile tehnologice și organizaționale aferente. Gradul de încredere al populației față de instituțiile publice și procesele electorale este insuficient pentru introducerea votului prin internet. 

OPINII | Pro-Moldova al PDM developează pregătirile pentru o coaliție post-electorală cu socialiștii lui Dodon

Noul vector anunțat de Partidul Democrat – „Pro Moldova” – este un mesaj aproape deschis privind viitoarea coaliție cu Partidul Socialiștilor, după alegerile parlamentare. De această părere sunt experții și politicienii, invitați într-o emisiune la Jurnal TV, unde s-a mai spus că, în acest fel, PDM confirmă că adevăratele sale interese se află departe de cele ale simplilor cetățeni ai Republicii Moldova..

Tudor Deliu: CEC trebuie demisă după decizia Curții Constituționale care confirmă dreptul cetățenilor de a iniția referendumuri.  

Opoziția democratică și societatea civilă ar trebui să ceară demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC), după ce marți, pe 2 octombrie, Curtea Constituțională a confirmat dreptul cetățenilor de a iniția referendumuri legislative. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele PLDM, Tudor Deliu.

Vadim Pistrinciuc: Regimul încearcă să denigreze și anihileze orice potențial candidat al opoziției la viitoarele alegeri parlamentare

Partidul Liberal Democrat din Moldova are candidaţi pentru viitoarele alegeri parlamentare, însă deocamdată nu îi anunţă, deoarece există riscul ca aceştia să fie supuşi unei campanii de denigrare, a declarat vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, în cadrul emisiunii Adevărul Live.

CCM a decis că cetățenii au dreptul să inițieze referendumuri, însă a lăsat la discreția Parlamentului dreptul la „ultimul cuvânt”

Cetățenii au dreptul să inițieze desfășurarea unui plebiscit, însă până la reglementarea procedurii de inițiere a referendumurilor legislative și de oficializare a rezultatelor acestora, competența de a verifica validitatea textelor supuse referendumurilor, precum și de a oficializa rezultatele acestora, îi aparține Parlamentului, conform unei decizii a Curții Constituționale.

Procurorul General refuză să fie audiat în Parlament, în dosarul miliardului furat din sistemul bancar al Republicii Moldova

Procurorul General Euduard Harunjen refuză să participe la audierile care urmau să se desfășoare joi în Parlament, în dosarul miliardului furat din sistemul bancar al Republicii Moldova, pe motiv că solicitarea deputaților ar fi, de fapt, o solicitare voalată de informații cu privire la dosare aflate pe rol.

Deputat PLDM despre cazul Domnicăi Manole: Este cel mai elocvent exemplu că „instanțele judecătorești din RM sunt captive”

Cazul magistratei Domnica Manole oferă cel mai elocvent exemplu că instanțele judecătorești din Republica Moldova sunt captive, iar  judecătorii moldoveni “bolborosesc decizii scrise în altă parte, de către persoane din anturajul coordonatorului”, constată deputata PLDM, Maria Ciobanu.

Igor Dodon, ridiculizat de presa rusă, după summit-ul CSI: „Cu el nimeni nu vorbește, dar oare asta l-a oprit vreodată?”

Acțiunile președintelui Igor Dodon la summit-ul CSI de la Dușanbe sunt luate în derâdere de jurnaliștii de la cunoscuta publicație Kommersant, care menționează într-un articol că acesta nu este luat de nimeni în seamă, dar sugerează că în pofida acestui fapt, Igor Dodon încearcă să se facă văzut printre lideri.

Consiliul Politic Național al PLDM | Decizii privind viitoarele alegeri, activitatea organizațiilor teritoriale de tineret și ale femeilor liberal-democrate

Consiliul Politic Național al PLDM, convocat duminică, pe 30 septembrie, și-a ales vicepreședinții partidului. Aceștia sunt Maria Ciobanu, Vadim Pistrinciuc, Viorel Ciubotaru, Alexandru Bujoreanu, Ion Terguță și Nadejda Stâncă.

În funcția de secretar a  PLDM a fost reales Alexandru Fetescu.

Jocul de-a mâța și șoarecele | Candu anunță noi motive de suspendare a lui Dodon și o probabilă limitare a competențelor instituției prezidențiale

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu exclude că Parlamentul, în viitoarea sa legislatură, ar putea recurge la limitarea competențelor președintelui Republicii Moldova, în cadrul unei reforme constituționale, care ar fi necesară pentru a trece definitiv la forma parlamentară de guvernământ.

Chișinăul, îngrijorat de planurile separatiștilor din Transnistria pentru aniversarea a 610 de ani de la atestarea documentară a orașului Tighina

Reprezentanții Chișinăului în Comisia Unificate de Control (CUC) se declară îngrijorați de acțiunile planificate de administrația separatistă din Transnistria pentru a marca împlinirea a 610 de ani de la atestarea documentară a orașului Tighina.

Turismul politic, singura soluție oferită primarilor pentru a scăpa de dosarele penale (Studiu IDIS Viitorul)

În perioada ianuarie 2014 – 31 august 2018, instanțele de judecată au emis 43 de hotărâri în privința aleșilor locali din Republica Moldova pe cauze penale conexe corupției, atestă un raport recent de monitorizare a cauzelor penale efectuat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și Congresul Autorităților Locale din RM (CALM).

Klaus Iohannis: Angajamentul proeuropean al R.Moldova şi caracterul ireversibil al reformelor sunt esenţiale pentru beneficia de suportul României

Angajamentul proeuropean al Republicii Moldova şi caracterul ireversibil al reformelor realizate sunt esenţiale pentru a putea beneficia de suportul României, a subliniat președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o joi, 27 septembrie, la New-York cu premierul de la Chișinău, Pavel Filip, în marja celei de a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

„Drumuri bune” în Volintir, cu bani de la săteni. Tudor Deliu a interpelat autoritățile responsabile și a cerut investigarea acestui caz

Președintele PLDM, Tudor Deliu, în calitatea sa de lider al grupului parlamentar al liberal-democraților, a interpelat autoritățile responsabile în legătură cu situația din Volintiri, raionul Ștefan Vodă, unde sătenilor li s-au cerut bani pentru reparația străzilor, în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”.

IDIS „Viitorul” | Primarii sunt urmăriți neîntemeiat de instituțiile de drept. Majoritatea dosarelor au fost clasate

Majoritatea dosarelor penale și contravenționale inițiate pe numele aleșilor locali au fost clasate ulterior, din lipsa elementelor de infracțiune, conform rezultatelor unui studiu realizat de experții IDIS „Viitorul”.

Majoritatea guvernamentală a refuzat organizarea unor audieri în cazul expulzării profesorilor turci, în pofida unor ilegalități evidente

În prima ședință din sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului, deputatul PLDM Iurie Țap a semnalat astăzi, 27 septembrie, încălcări flagrante ale legislației în vigoare, dar și ale drepturilor omului, comise de SIS. Argumentând cererea opoziției de a convoca audieri parlamentare privind expulzarea celor șapte profesori turci de la liceul „Orizont”, el a atras atenția asupra faptul că asemenea operațiuni țin de competența Biroului Migrație și Azil (BMA), iar intervenția SIS a fost ilegală.

Dodon, într-un nou turneu oriental. S-a întâlnit cu Kozak la Moscova și discută în Tadjikistan integrarea eurasiatică

Președintele Igor Dodon, care s-a întâlnit ieri, 26 septembrie, la Moscova cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, merge astăzi la Dushanbe, în Tadjikistan, unde va participa la summit-ul CSI, pentru a discuta din nou despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică.

Tudor Deliu, revoltat de proiectul prin care PD vrea să recompenseze SIS cu sporuri salariale: Este un BONUS pentru expulzarea profesorilor turci

Președintele PLDM, Tudor Deliu, califică proiectul prin care PD intenționează să ofere sporuri salariale, locuințe de serviciu și tratament la sanatoriu angajaților SIS drept un bonus acordat acestora după expulzarea celor șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”.

Alexandru Bujorean: Nimeni dintre cei care luptă cu regimul nu are dreptul sa-și ia pauză sau să se retragă în umbră

Pentru mulți dintre cetățenii Republicii Moldova Unirea cu România este deja înfăptuită ca formulă, rămâne doar să fie înfăptuită și din punct de vedere politic, a declarat vicepreședintele PLDM Alexandru Bujorean într-o emisiune la TVC21, fiind întrebat despre acest deziderat înscris în programul partidului.

Vadim Pistrinciuc, despre ce a uitat să spună Plahotniuc când s-a lăudat cu drumuri, apă și canalizare

Anunțând triumfalist pretinsele succese în domeniul aprovizionării localităților cu apă și canalizare, liderul PD, Vlad Plahotniuc, „a uitat” să spună că acest proiect a început în 2013, ca rezultat al efortului Guvernului Republicii Moldova de integrare europeană. Deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc îi amintește, însă, că proiectul este finanțat de Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană.

EXPERȚI | Rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare sunt amenințate de mesajele false și propaganda din mass-media

Mesajele false și cele propagandistice din spațiul mediatic ar putea influența rezultatele următoarelor alegeri parlamentare din Republica Moldova. Acesta este motivul pentru care este necesară asigurarea securității informaționale a țării, atenționează experții invitați la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Noii miniștri de la Sănătate și Agricultură, Silvia Radu și Nicolae Ciubuc, au fost învestiți în funcții de președintele Parlamentului, Andrian Candu

Noul Munistru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și cel al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Silvia Radu și, respectiv, Nicolae Ciubuc, au fost învestiți astăzi, 25 septembrie, printr-un decret emis de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Acesta a preluat pentru scurt timp competențele necesare, după ce Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcția de șef al statului, în urma unei decizii a Curții Constituționale.

ACUM la SIS | Flashmob în susținerea profesorilor turci expulzați: Directorul SIS Vasile Botnari nu are nimic în comun cu securitatea statului

Mișcarea de Rezistență ACUM a organizat un flashmob la sediului Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), pentru a protesta față expulzarea celor șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”. Manifestanții au solicitat demisia in corpore a conducerii SIS, inclusiv a directorului SIS, Vasile Botnari, în legătură expulzarea acesstor profesori, care, de-a lungul anilor

Mesajul Ambasadorului SUA, James Pettit, la final de mandat: Oamenii din Republica Moldova merită o viață mai bună

Oamenii din Republica Moldova merită o viață mai bună și un guvern care funcționează într-un mod care contribuie la îmbunătățirea vieții oamenilor aici, în țară, declară Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, la finalul mandatului său, într-un mesaj distribuit de misiunea diplomatică americană.

Fost ambasador la ONU, despre vizita lui Candu în SUA: Dacă este primit nu înseamnă și că e acceptat 

Vizita lui Andrian Candu în SUA a fost programată prin intermediul unor companii de lobby, iar faptul că președintele Parlamentului a avut întrevederi cu anumiți oficiali americani nu înseamnă și că politica regimului de la Chișinău este acceptată de Washington, susține fostul ambasador la ONU, Vlad Lupan.

Tudor Deliu: PLDM s-a curățat de profitori și oportuniști, iar acum este gata de noi provocări

PLDM s-a curățat de oportuniști și profitori, iar acum este gata de noi provocări, a declarat președintele formațiunii într-un interviu pentru Tribuna.md. El a menționat că partid a fost și rămâne pro-european, iar un amendament făcut în programul politic consemnează faptul că PLDM este și casa unioniștilor

PD a cerut Curții Constituționale o nouă suspendare temporară a lui Igor Dodon din funcția de președinte al Republicii Moldova

Un grup de deputați din cadrul Partidului Democrat din Moldova a depus, astăzi, la Curtea Constituțională a Republicii Moldova o cerere privind suspendarea temporară din funcție a președintelui Igor Dodon.

Maia Sandu, către Dorin Chirtoacă: Să treacă testul de integritate și după asta discutăm

Lidera PAS,  Maia Sandu, i-a răspuns fostului primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, care o acuză pe ea și pe președintele Platformei DA, Andrei Năstase, că nu și-ar dori ca Partidul Liberal să facă parte din blocul electoral al dreptei.

Potrivit Maiei Sandu, în prezent se desfășoară deja „filtrul” candidaților, o comisie de selecție analizând CV-urile celor care își doresc să candideze în cadrul alegerilor programate anul viitor.

Alegerile bașkanului în Găgăuzia se vor desfășura la o altă dată decât cea propusă de actualul guvernator, Irina Vlah

Adunarea Populară (legislativul regional – n.red.) de la Comrat a decis vineri, 21 septembrie, organizarea alegerilor bașkanului (guvernatorului – n.red.) Găgăuziei pe data de 19 mai 2019.