Economie

Primă de o milion de lei, încasată de Sergiu Cioclea la plecarea din funcția de guvernator al BNM

Fostul şef al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a încasat la plecarea sa din funcţie o primă de peste un milion de lei, scrie mold-street.com, citând date din declaraţia sa de avere.

Potrivit documentului, până la demisia din 23 noiembrie, Sergiu Cioclea a încasat un venit de 2,29 milioane lei, din salariul de guvernator al BNM, notează portalul de știri economice Mold-Street.

În acelaşi timp în declaraţia de avere pentru anul 2017, Sergiu Cioclea a declarat un venit din salariu de 1,25 milioane lei, sau peste 104 mii de lei pe lună. 

Noul punct de trecere a frontierei moldo-ucrainene de la Palanca va fi dat în exploatare până la Revelion

Noul punct de trecere a frontierei de la Palanca, edificat cu sprijin european, va fi dat în exploatare vineri, 28 decembrie. Acesta va fi administrat în comun pe teritoriul Republicii Moldova de autoritățile de la Chișinău și de cele de la Kiev.

Traficul prin punctul de trecere a frontierei de la Palanca urma să se deschidă la 21 decembrie, dar a fost amânat, la solicitarea părții ucrainene.

Sute de proprietari de locuințe, care le dau cu chirie fără a încheia un contract, au plătit amenzi

Sute de proprietari de locuințe care le dau cu chirie au plătit amenzi, întrucât nu aveau încheiate contracte de locațiune cu chiriașii. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat (SFS), 405 persoane fizice care dau imobile cu chirie au fost supuși verificărilor, unele dintre acestea fiind amendate. 

Astfel, potrivit SFS, au fost calculate suplimentar la buget plăți de bază în valoare de 444.9 mii lei, penalități – 58.2 mii lei și amenzi – 40.6 mii lei.

Anul economic 2018 a fost unul ratat, în viziunea experților

Anii 2017 și 2018, din punct de vedere economic, au fost ani ratați și creșterea care a fost înregistrată, mai degrabă, înseamnă o recuperare decât dezvoltare, sunt de părere experții Veaceslav Negruță, Veaceslav Ioniță și Sergiu Tofilat.

Veaceslav Negruță, expert Transparency International Moldova, susține că din punct de vedere al potențialului de creștere, de investiții, atât anul 2017, cât și 2018 au fost ani ratați, transmite IPN.

Guvernul a aprobat schimbări în Comisia împuternicită cu desfășurarea concursurilor de privatizare

Funcția de președinte al Comisiei pentru privatizarea proprietății publice prin concurs investițional sau comercial va fi exercitată de către directorul general al Agenție Proprietății Publice.

O modificare în acest sens în regulamentul în vigoare a aprobat miercuri, 26 decembrie, Guvernul, transmite IPN.

Modificarea este operată în contextul în care Agenția Proprietăți Publice a devenit structură subordonată direct Guvernului, în competența căreia se află administrarea proprietății publice a statului.

Opinie | Diaspora rămâne a fi cel mai bun investitor al Republicii Moldova

Migrația cetățenilor moldoveni peste hotare are atât conotație negativă, cum ar fi  familiile despărțite, dar și un impact pozitiv asupra dezvoltării economiei țării. Aceste opinii au fost expuse de către mai mulți experți în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”.

Amenzi și sancțiuni, în 2019. Autoritățile speră să câștige dublu comparativ cu anul curent

După ce în anul 2018 au majorat mai multe tipuri de amenzi, introducând și noi sancțiuni pecuniare, dar și categorii noi de ”plătitori” a unor tipuri de amenzi, autoritățile planifică să adune anul viitor  463 milioane lei din acestea, adică aproape dublu față de anul care tocmai se încheie.

Republica Moldova, pe locul 5 în topul celor mai mari exportatori de miez de nucă din lume 

Republica Moldova se află pe locul cinci printre cei mai mari exportator de miez de nucă din lume, arată datele „World – Walnuts – Market Analysis, Forecast, Size, Trends and Insights”. Topul este condus de SUA, cu 41% din exportul mondial, urmate de Mexic –  cu 15%, Ucraina – 11% și Chile – 10%.

Deschiderea traficului prin punctul comun de trecere la frontiera moldo-ucraineană de la Palanca a fost amânată

Deschiderea traficului prin noul punct comun de trecere la frontiera moldo-ucraineană de la Palanca, preconizată pentru vineri, 21 decembrie, a fost amânată pentru o altă zi, care va fi anunțată ulterior.

În 2018, Vama a completat bugetul de stat cu peste un miliard de lei. Aproape 8 milioane din aceștia provin din amenzi

Încasările la buget obținute din activitatea Serviciului Vamal al Republicii Moldova au însumat în 2018 peste 20,6 miliarde de lei, cu 1,032 miliarde de lei mai mult decât anul trecut, potrivit directorului acestei instutții, Vitalie Vrabie. El a precizat că exporturile s-au ridicat pe parcursul anului până la 38 miliarde de lei (+2,1 miliarde), în această perioada fiind înregistrate 5406 cazuri contravenţionale, în creștere cu 36% faţă de 2017.

Pe seama amenzilor aplicate, Serviciul Vamal a completat bugetul de stat 7,8 milioane de lei, notează Infotag.